Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Karaman Kalesini ve çevresinde bulunan tarihi yerleri inceledi. İncelemelerine, restorasyon çalışmaları tamamlanan Karaman Kalesi’nden başlayan Kılıç, yerli ve yabancı turistler için kale kapılarını kısa zamanda ziyarete açacaklarını söyledi.

Turizm Bakanlığı tarafından Karaman’da birçok tarihi yapının restore edildiğini belirten Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, ‘’Karaman ilimizin tüm yerleşim yerlerinde geçmişten bugüne kadar halen varlığı devam eden birçok tarihi eserler bulunmaktadır. Diyebiliriz ki Karaman tarih kokan bir şehir. İlimiz merkez ve diğer ilçelerinde birçok kamu kurumu tarafından kültür ve turizm amaçlı, yatırımlar, faaliyetler, çalışmalar yapıla geldiği gibi, tarihi eserlerimizin de gerek restorasyon projelerinin hazırlanması, gerekse hazırlanan restorasyon projeleri doğrultusunda buraların bakım ve onarımları gerçekleştirilmektedir. Karaman ilimiz kültür, inanç ve doğa turizminde çeşitliliğe sahip. İnanç ve kültür turizmine uygun olan ilimizde özellikle camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, çeşmeler, türbeler ve buna benzer irili ufaklı mescitler çok öne çıkmaktadır. İnanç ve kültür turizm açısından önem olduğu kadar geçmişten, atalarımızdan bizlere miras kalan, bizden de gelecek nesillere miras olarak kalmasını hedeflediğimiz bu tarihi eserlerimizin, kötü varlıklarımızın mutlaka korunması, yaşatılması ve turizme kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu konuda birçok kamu kurum ve kuruluşlara sorumluluk düşmektedir. Son 15 yıldır baktığımızda Karaman ilimizde birçok caminin, türbenin, evlerin, hamamların, tarihi eserlerin, kalelerin restorasyonlarının ilgili kurum ve kuruluşların gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Bu çalışmaların Karaman ilimize de Vakıflar Genel Müdürlüğü, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, tarihi köprüleri restore eden Karayolları Bölge Müdürlüğü, bunun yanı sıra belediyelerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığımız yoğun bir şekilde ilimizde tarihi eserlerin korunması, restorasyonlarının gerçekleştirilmesine yönelik yatırımlar bulunmaktadır.’’ dedi.

‘’KARAMAN KALESİNİ BİR AN ÖNCE ZİYARETE AÇMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ’’

Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Karaman Kalesinin restorasyon çalışmaları hakkında da bilgiler vererek, ‘’2017 yılına baktığımızda Kültür ve Turizm Bakanlığımızın yatırım programında bulunan Karaman Kalesinin restorasyon çalışmaları geçtiğimiz 18 Mayıs 2017 tarihinde tamamlandı. Yaklaşık 10 yıldır Karaman Kalesinde yapılan kazı çalışmaları, küçük çapta tadilatların ve onarımların yapılması, daha sonra büyük çapta restorasyon çalışmaların gerçekleştirilmesi için projelerin temin edilmesi ve nihayetinde de 2015 yılında ihalesi gerçekleştirilip, 2017’nin 17 Mayıs tarihini de geç kabulü yapılan Karaman Kalesinin restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Karaman Kalesini bir an önce ziyarete açmak için bir takım küçük çapta noksanlıklar, eksikler bulunmaktadır. Bunları bakanlığımız olarak tamamlayıp, Karaman’a gelen yerli, yabancı ziyaretçilerimiz ve Karaman Kalesinde yapılan çalışmaları, oradaki tarihi eserleri görmek için heyecanla bekleyen vatandaşlarımızın meraklarını, ilgilerini gidermek için en kısa zamanda buradaki çalışmaları tamamlamak istiyoruz. Gerek ilimizin milletvekilleri, gerek sayın valilerimiz ve belediye başkanlarımız tarafından bugüne kadar bu tarihi eserlerimizin korunması, yaşatılması ve restorasyon çalışmalarına yönelik birçok önemli destekleri, katkıları olmuştur.  Karaman Kalesinin etrafında çok güzel tarihi eserler bulunmakta. Özellikle Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan Pir Ahmet Camisinin yanındaki Hatun Hamamının aynı zamanda Hacı Ömer Kavaslar evinin geçmiş olduğumuz haftalarda ihaleleri tamamlanmış ve yakın tarihte de restorasyonu gerçekleştirecek müteahhit firmaya yer tesliminin yapılacağını bilmekteyiz. Pir Ahmet Camisinin uzun zamandır restorasyon çalışmalarının gerçekleştirilmesi bir takım mülkiyetle ilgili sorunların çözülememesi sonucunda bugüne kadar bu caminin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması tamamlanamadığını bilmekteyiz ama gerek Vakıflar Genel Müdürlüğünün, gerek Vakıflar Bölge Müdürlüğünün yoğun çalışmaları sonucunda bizimde takip ettiğimiz kadarıyla Karaman ilimiz için çok sevindirici olan bir gelişme. Geçmiş olduğumuz haftalarda yaşandığını öğrendik. Bu hafta içerisinde Pir Ahmet Camisinin, Hatun Hamamının ve Kavaslar Evi olarak bilinen yapıların restorasyon çalışmalarına başlanacaktır.’’ şeklinde konuştu.

‘’TARİHİ ESERLERİMİZLE TEK TEK İLGİLENİYORUZ’’

Bunun yanı sıra yine çok önemli olan tarihi eserimiz Alaaddin Türbesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları geçtiğimiz Mayıs ayında başladı. Bunlar tamamlandığı takdirde hem tarihi eserlerimiz korunacak hem de turizm kazandırılmış olacaktır. Ayrıca Karaman Belediyesi tarafından da yine Karaman Kalesi çevresinde bulunan Nalıncılar Evi olarak bilinen evin restorasyon çalışmaları da gerçekleştirildiğini görmekteyiz.  Ayrıca yörede Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından da vatandaşlarımızın özel mülkiyetinde bulunan tarihi evler var. Bu tarihi evlerinde bakım ve onarımlarının gerçekleştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan tamamen hibe mahiyetinde yardımlar yapılmaktadır. Vatandaşlarımız Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüne başvurmaları halinde kendilerinden istemiş olduğumuz belge ve bilgiler doğrultusunda taleplerini bakanlığımıza göndererek özel mülkiyetteki vatandaşlarımızın tarihi evlerinin restorasyon projelerini temin etmek için, ayrıca restorasyon projeleri tamamlanan ve Konya’daki Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan onaylanan restorasyon projelerinin uygulamalarına da bakanlığımız tamamen hibe mahiyetinde maddi yardımlar vatandaşlarımıza sağlanmaktadır. Nalıncılar evinin de belediyemiz tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanması sonucu Karaman Kalesi etrafından gerek kültürümüz açısından gerek tarihimiz açısından özellikle yöre turizmine önemli bir katkı ve destek sağlayacağına inandığımız bu tarihi yapıların restorasyonu bittiği zaman burası bir cazibe merkezi olacak. Bunun yanı sıra birtakım vatandaşlarımız tarafından da sponsorluk yapılarak bazı tarihi yapıların restorasyonları yapıldığını görmekteyiz. Arapoğlu Camisinin yanındaki Kara Hafız Çeşmesi yine bir tarihi eser hüviyetindedir. Kara Hafız Çeşmesi de bir hayırsever vatandaşımız tarafından burası tamamen desteklenerek, bakım ve onarımları sağlanarak tarihi eserlerimizin korunması ve yaşatılması sağlanmaktadır. Bu çalışmaların yanı sıra Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından da tarihi köprülerimiz onarılmaktadır. Karaman ilimizde görüyoruz ki gerek Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan, gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından, gerekse Karayolları Bölge Müdürlüğü, Karaman Belediyesi gibi tüm belediyeler, özel idare, ilimizde tarihi eserlerin korunması ve yaşatılması için gerek tüm çalışmaları gerçekleştirmektedir. ’’ diye konuştu.

‘’TARİHİ ESERLERİMİZİ KORUYALIM’’

Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç tarihi eserlere karşı hassas olunması gerektiğini vurgulayarak, ‘’Biz ayrıca tarih kokan Karaman ilimizin coğrafyası üzerinde bulunan tüm tarihi eserlerimizin de vatandaşlar tarafından da gerekli hassasiyetin gösterilmesini arzuluyoruz. Çünkü bunlar bizim ata yadigârımız. Bunlar bize atalarımızdan kalan miraslar. Bir tarihi eseri elde etmek, korumak ve yaşatmak tüm vatandaşlarımızın üzerinde bir görev olmalıdır. Çünkü bunlar bize kolay kolay elde edilmeyen, yapılması kolay olmayan tarihi eserlerimizi ne olur vatandaşlarımız olarak yıkılmasına mani olalım. Bunların üzerine yazılar yazarak zarar verilmesine mani olalım. Bunlar bizim için gerçekten bir kültürel miras. Tarihi mirasımızı yaşatalım ki gelecek nesillerimiz de bizleri hatırla yâd etsin. Yoksa tarihi eserlerimiz birer birer yok olmaktadır. Ayrıca, kaçak kazıların, tarihi eser kaçakçılığının yapılmasına engel olan, mücadele eden başta İl Emniyet Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığının tüm personeline şahsım ve kurumum olarak çok teşekkür ediyorum. Gerçekten Karaman’da bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Bu mücadele de köy muhtarları başta olmak üzere tüm vatandaşların duyarlı olması lazım ki gerek yer altında olsun, gerek yer üstünde olsun tarihi eserlerimizi koruyalım ve Karaman şehrimiz her zaman tarih kokan bir şehir olarak kalabilsin.’’ dedi.