Karamanoğlu Beyliği devrinin mimari özelliklerine hakim olan Karaman, ön plana çıkan tarihi mekanları ile turizmcilerin ilgisini çekiyor.

Restorasyon çalışmaları geç kalınmış bazı tarihi mekanlar vatandaşları ve turizmcileri çok rahatsız etse de ihalesi tamamlanan ve restorasyon edilen mekanlar yüzleri güldürüyor. Bu mekanlardan bazıları da Hisar Mahallesi’nde Karaman Kalesi sınırları içerisinde kalan tarihi Nalıncılar Evi, Tarihi Pir Ahmet Cami, Hatun Hamamı ve Ömer Kavas Evi oldu.

Orta kale surlarının içinde, Alaaddin Bey Türbesi'nin karşısında yer alan Nalıncılar Evi’nin ihalesi geçtiğimiz ayda tamamlandı. Taş temel üzerine, kerpiç duvarla inşa edilmiş bu iki katlı Nalıncılar Evi için yenileme çalışmaları hemen başladı. Uygun ve titizlikle çalışmalara başlanan evde şu ana kadar; taşıyıcı sağlamlaştırması, kerpiç duvar onarımı, taş duvar onarımı ve bahçe peyzajı için çalışmalar yapıldı. Proje kapsamında aslına uygun çatı onarımı ve evin günümüzde bulunmayan müştemilat binaları, zemin döşemeleri, ahşap dolap ve geleneksel ahşap işleri ile yapıda bulunan yüklük bölümleri yenilenerek tekrar kullanımı sağlanacak. Tarihi Nalıncılar Evi’ndeki çalışmalar yılsonuna kadar tamamlanıp vatandaşların ziyaretine açılacak.

ONARIM İHALELERİ TAMAMLANDI

14. yüzyılda Karamanoğulları zamanında yapıldığı tahmin edilen Pir Ahmet Cami, ibadete açılacak. Evliya Çelebi’nin Türkiye’deki tek somut izini de içerisinde barındıran Pir Ahmet Cami’si için yenileme çalışmaları başladı. Onarım ihalesi tamamlanan caminin kısa süre sonra restorasyon çalışmaları başlayacak.

Pir Ahmet Cami’sinin yanında bulunan Karamanoğlu döneminde inşa edilen, uzun yıllardır toprak altında bekleyen Hatun Hamamı ve Ömer Kavas Evi’nin de onarım ihalesi tamamlandı.

Pir Ahmet Cami, Hatun Hamamı ve Ömer Kavas Evi’nin 2017-2018-2019 yılları arasında restorasyon çalışmaları tamamlanarak gün yüzüne çıkarılacak.