Karaman’da Kültür ve Turizm Bakanlığının yatırım programında bulunan çalışmaları Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Karaman’a gelerek yerinde incelemelerde bulundu. Söz konusu incelemelere, aynı Genel Müdürlükten Kurullar Daire Başkanı Emel Ateş, Uygulamalar Daire Başkanı Yakup Harmanda ile Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç ve Karaman Müze Müdür Vekili Bünyamin Akbulut da eşlik etti.

Karaman’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini daha iyi sergileyebilmek, Karaman’a daha modern ve çağdaş bir müze, ayrıca ziyaretçilerin beklentilerini karşılayacak bir müze yapmak için proje çalışmaları tamamlanmak üzere olan yeni Karaman Müzesinin yapılacağı alanı ve müzeyi gezen Genel Müdür Yalçın Kurt, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç’tan bilgiler aldı. Müze yapılacak alan ile müze projeleri üzerinde gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra Karaman Kalesine geçildi. Yaklaşık 10 yıldır bakım, onarım ve kazı çalışmaları ile restorasyon projelerinin hazırlanması ve yapılan ihale sonrası restorasyon uygulamaları tamamlanarak 18 Mayıs 2017 tarihinde geçici kabulü yapılan Karaman Kalesinde Genel Müdür Yalçın Kurt, yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek yetkililerden bilgiler aldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Karaman Kalesinin bir an önce ziyarete açılmasını heyecanla beklediklerini, özellikle Karaman’da yaşayan vatandaşlar ile Karaman’a gelen yerli ve yabancı bir çok ziyaretçinin kaleyi ziyaret etmek istediğini, burayı bir çok ziyaretçinin merak ettiğini, ayrıca Karaman’ın merkezinde cazibe merkezi olan, etrafında bir çok cami, hamam, medrese, türbe, çeşme, tarihi evlerin bulunduğu alan içinde kalan Karaman Kalesinin ziyarete açılması halinde Karaman turizmine çok önemli katkısının olacağını belirterek, kalede ihtiyaç duyulan çalışmalar ve eksiklikler hakkında bilgiler sundu. Genel Müdür Yalçın Kurt, bu konuda gereken çalışmaların bir an önce yapılması için en kısa zamanda Ankara’da bir toplantı yaparak Kalede görülen eksiklikler ile ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacaklarını, ayrıca Karaman Kalesinin çok güzel bir Kale Müze olabileceğini belirtti.

Karaman Kalesinde yapılan inceleme ve değerlendirmelerden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığınca daha önce restorasyonu tamamlanan Çeşmeli Kilise’ye gidilerek burada da birtakım incelemelerde bulunuldu. Karaman’ın zengin tarihi eserleri arasında farklılık oluşturan Çeşmeli Kilisede yapılacak basit onarımlar ile çevre düzenlemeleri ihtiyaçları üzerinde duruldu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt’a ayrıca Karaman Karadağ bölgesinde, Değle örenyeri-Binbir Kilise’de olan tarihi eserler hakkında bilgiler vererek, burada bulunan tarihi eserlerin restorasyon projelerinin hazırlanmasına ihtiyaç olduğu, bunun için Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne 2018 Yılı Yatırım Tekliflerinde bulunulduğunu belirtti. Karaman’ın inanç ve kültür turizmi açısından bu eserlerin restorasyon projelerinin hazırlanması ve restorasyonlarının yapılması halinde bölge turizmi ile Karaman turizminde önemli bir gelişmenin olacağını söyledi.

Çalışmalarını tamamlayan Genel Müdür Yalçın Kurt, aynı gün akşam Karaman’dan ayrıldı.