Karaman’ın Ermenek İlçesine bağlı Gökçeseki köyü sınırları içerisindeki Philadelphia antik kentinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda şimdiye kadar Roma dönemine ait sekiz adet lahit ortaya çıkarıldı. Ön yüzlerine işlenmiş insan rölyefleriyle dikkat çeken lahitlerden bazılarının mezar yazıtları da bulunuyor.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi(KMÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın’ın bilimsel danışmanlığında ve Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız’ın başkanlığında yürütülen ve Arkeoloji ve Tarih bölümlerinden öğretim elemanları ve müze uzmanlarının katılımıyla gerçekleştirilen kazı çalışmaları hakkında gazetemizebilgli veren KMÜ Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ercan Aşkın, “Kazı çalışmaları sırasında lahitlerin batısında ortaya çıkarılan antik bir atık alanı ise çok sayı ve çeşitlilikteki eserle yeni bilimsel sonuçlara kapı aralıyor. Taş heykel parçaları, pişmiş toprak insan ve hayvan figürinleri, seramik ve cam kaplar, sikkeler, yüzük, bilezik, küpe gibi takılar alandan ele geçen eserler arasında yer alıyor” dedi.
Arkeolojik buluntular, Philadelphia’nın özellikle M.S. 3. yüzyıl ve sonrasına ilişkin önemli bilgiler sunduğunu kaydeden Yard. Doç. Dr. Aşkın, “Kentin bu yüzyıldan sonra parlak dönemlerinden birini yaşadığına işaret ediyor. Söz konusu eserler Philadelphia’daki yöresel sanata, başka merkezlerle olan sanatsal etkileşime ve ticari bağlantılara da ışık tutuyor” sözlerini kullandı.
ANTİK DÖNEME AİT YENİ BİLGİLER VAR
Yrd. Doç. Dr. Aşkın, Ele geçen arkeolojik buluntuların değerlendirilmesi neticesinde kentin, dolayısıyla da bölgenin antik dönemi hakkında yeni ve ayrıntılı bilgilere ulaşılacağına dikkat çekti. Aşkın, “Philadelphia’nın da içerisinde yer aldığı dağlık Isauria Bölgesi üzerine yapılan arkeolojik çalışmaların azlığı nedeniyle bölgeye ilişkin sahip olunan bilgilerin sınırlı olmasının gerçekleştirilen kazı çalışmalarını son derece önemli kılıyor” şeklinde konuştu.
ZİYARET SAYISI ARTIYOR
Kazı çalışmalarına katılan işçiler arasında yer alan yöre halkından Abdullah Demir ve Muharrem Duran Gökçeseki’de gerçekleştirilen kazı çalışmalarının ardından antik kenti ziyaret eden insan sayısında önemli oranda artışın söz konusu olduğunu belirtti. Kazı çalışmalarının yanı sıra gerçekleştirilen bitki temizliği sayesinde önceden görülemeyen pek çok mezarın görülebilir ve gezilebilir hale geldiğini dile getirdiler.
Karaman Müzesi ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ortaklığında yürütülen ve Karaman Valiliği, Ermenek Kaymakamlığı, Ermenek Belediyesi ve İşkur tarafından desteklenen Philadelphia antik kenti arkeolojik kazıları sonucu ortaya çıkarılan kalıntıların Karaman ve Ermenek’e olan ilgiyi oldukça artırdığı gözlenmekte. 
Gerçekleştirilen arkeolojik çalışmaların ilerleyen süreçte Karaman ve Ermenek turizmine önemli katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.
Necati ERMİŞ