10-21 Ekim tarihleri arasında İmam Hatip Okulları Haftası etkinlikleri çerçevesinde Necati Yeniel Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından, ‘İmam Hatipli Olmak’ konulu söyleşi ve aşure ikramı programı düzenlendi.

Programa, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nurettin Doğan, Emekli Öğretmen Ahmet Necati Yeniel, okul idaresi, okul öğretmenleri ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Okul Müdiresi Fahriye Özkan, İmam Hatip camiasına nasıl girdiğini, nasıl zorluklar çektiğini ve imam hatip liselerinin eğitim hayatının rahatladığını aktardı.

Öğrencilere eğitim hayatlarında neler yapmaları gerektiğini söyleyen Müdire Özkan; “Sadece iyi yerlere gelmek, iyi meslek sahibi olmak yeterli değil. Biz sizlerden birey olarak iyi bir vatandaş, iyi bir anne olmanızı da istiyoruz. 15 Temmuz gecesi meydanlara gittiğimiz zaman, meydanlarda imam hatip camiasından mezun olan ve okumakta olan öğrenciler gördük. Vatanını milletini seven, değerlerine sahip çıkan öğrencilerimizi görmek bizi mutlu etti. Rabbim inşallah o günleri bir daha yaşatmasın.” dedi.

Okul Müdiresi Fahriye Özkan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu öğrencilere hitap etti.

Sultanoğlu, her mesleğin kutsal olduğunu vurgulayarak sözlerini şu şekilde tamamladı;

“Şüphesiz ki bizim Milli Eğitim Bakanlığı olarak amacımız bir sonraki hayata sizleri hazırlamak. Biz sizleri bir sonraki hayata hazırlarken, bu hazırladığımız süreç içerisinde öncelikli hedefimiz iyi insan yetiştirmek. Biz nerede olursak olalım, hangi meslekte olursak olalım bu memleket, bu millet, hatta mazlum coğrafyaların mazlum insanların tamamının duası bizimle. Onların umudu da biziz. Biz düşünürken sadece bizi düşünerek hareket etmeyeceğiz. Biz çok daha kaliteli, çok daha donanımlı öğrenciler yetiştirirsek, inanıyorum ki işte o coğrafyalar da daha emin olacaklar. Gelecekte daha güzel, daha iyi, daha düşünceli, bu memleketin birliğine ve beraberliğine, milletlerin, coğrafyaların birlikteliğine çalışan bireyler olarak bir arada olmayı arzulayan insanlar olarak çabalayacağınıza inancım tam.”

"Her Gittiğimiz Daireden Hakaretler Görüyorduk"

Sultanoğlu’nun konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Ardından, Necati Yeniel Kız Anadolu İmam Hatip Lisesine ismi verilen Emekli Öğretmen Ahmet Necati Yeniel, öğrencilere hayatını anlattı.

Ahmet Necati Yeniel, İmam Hatip Okulunun ilk öğrencilerinden olduğunu söyleyerek, İmam Hatip Okulunun isminin nasıl duyulduğunu aktardı.

Yeniel, konuşmasında; “Emin olun her gittiğimiz daireden hakaretler görüyorduk. Fakat Konya’da Mevlana kompozisyon yarışması açıldı. Bu yarışmada bizim okulumuz birinci geldi. Bütün Konyalı adeta bayram etti. Arkasından o dönemlerde böyle münazaralar yapılırdı. Sonra İstanbul’da münazara yarışmalarında bütün okulları yendik. Bütün bunlarla kendimizi ispatlamış olduk.” dedi.

‘İmam Hatipli Olmak’ konulu söyleşinin ardından, öğrencilere ve davetlilere aşure ikramı yapıldı.

Ahmet Necati Yeniel Kimdir?
1937 yılında Karaman'ın Sinci Köyü'nde doğdu. Babası 1331 doğumlu Mevlüt Yeniel, bununda babası Talip ağadır. Anadan dedesi Karaman'ın Karalgazi Köyü'nden Molla Mustafa'dır ki, Çelikzâde Mehmet Vehbi'nin talebelerindendi. 1959 yılında Konya İmam Hatip Okulu'ndan mezun oldu. Askerliğinin ardından 1966 yılında Konya Yüksek İslâm Enstitüsü'nden mezun oldu. Aynı yıl Diyarbakır İmam Hatip Okulu meslek dersleri öğretmenliğine tayin edildi. 1975'de Milli Eğitim Bakanlığı'nca burslu olarak 10 ay süre ile Bağdat ilahiyat Fakültesi'ne gönderildi. Bağdat dönüşü çok sevdiği asli görevi öğretmenliğe Karaman İmam Hatip Lisesi'nde devam etti. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde hizmet içi eğitim kurslarına katıldı ve Karaman imam Hatip Lisesi'nden emekli oldu.

ESERLERİ: Sünen-i Ebu Dâvud (17 cilt) eserinin tercerne ve serhi, Mti'minlere Nidâlar (Ahmed Eethullah Când') tercemesi