Zeki Müren, Müzeyyen Senar ve Orhan Gencebay gibi ünlü sanatçılarla Türk klasik müziği 1970'lerde zirveye ulaşmış olabilir, ancak tarihi Osmanlı İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır.

Osmanlı Dönemi Klasik Müziğinin Anadolu’ya Etkisi

Sanatsal faaliyetler ve gelişimler açısından Osmanlı İmparatorluğu Anadolu’nun en yoğun dönemlerinden birisi olmuştur. Anadolu’da müzik 1200’lü yıllarda Orta Asya ve Anadolu ezgilerinin ve müzik aletlerinin bir karışımı olarak hızlı bir şekilde gelişme gösterdi. Aynı zamanda Osmanlı müzik makamları da bu dönemde kültür çeşitliliği ile birlikte gelişmiştir.

1300’ün sonlarında ve 1400’lü yılların başlarında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Osmanlı müziği olarak nitelendirilen sistemle ilgili araştırmalar yapılmaya başlanmış ve bu araştırmalarla birlikte Saray içerisinde müzikle ilgili eğitim birimlerinin kurulmasına ve müzisyenlerin yetiştirilmesine yol açmıştır.

Bu dönemde Antik dönem öncesi Anadolu müzik kültürü de araştırılmış ve Osmanlı sayesinde alınan kayıtlarla günümüze aktarılmıştır.

Osmanlı klasik müziğinde kullanılan müzik aletlerine baktığımızda:

  • Tanbur
  • Ney
  • Kemençe
  • Ud
  • Kanun
  • Keman etrafında şekillenmiştir.

akorlar.com web sitesinde klasik müzikten, Türk Halk Müziğine; Pop Müzikten, jazz müziğe kadar birçok müzik türünde akor bulabilirsiniz. Geniş akor yelpazesi ile genç müzisyenler için bulunmaz bir kütüphane niteliğindedir. Gezip dolaştığımız akor sayfalarından birkaç link sizler için seçtik. Gitar ya da herhangi başka bir müzik aletine aşinalığınız varsa akorlar.com üzerinde bulunan akorlar sayesinde müziklerin hepsine eşlik edebilirsiniz.

Asya ve Osmanlı Türk Müziği

20. yüzyıla kadar Türk müziği, köy ve şehir hayatının çeşitli alanlarından da ortaya çıkan kendine özgü üsluplarla Akdeniz havzasına yayıldı. Klasik Osmanlı-Türk müziğinin yanı sıra, kökleri Asya'da olan bu halk müziği geleneği Anadolu'ya yayılmıştır.

Yerel sanatçılar ve âşıklar tarafından geliştirilen zengin repertuar, dönemin doğal ve sosyal olaylarını her yönüyle yansıtıyordu. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde, tamamen yeni bir siyasi alanın Türk müzik kültürünü değiştirdiği yeni bir gelişme yaşandı. Türkler Batı kültürünü, özellikle de batı müziğini ilk elden deneyimlediklerinden, Batı etkisinin en yaygın olduğu dönemdi.

Halk müziğinin birdenbire merkezi bir rol üstlenmesi, araştırma ve koleksiyon projelerinin ilerleme kaydetmesiyle Türk müziğini daha da etkileyenler, 19. yüzyıl batı aydınlanmasının düşünürleriydi. Anadolu'nun pek çok şarkısını derleyen müzisyenler, çağdaş batı müziği eğitimi içinde ortaya çıkan yeni bir akımı beslediler.

Bu dönemde, Türk müziğinin modern batı sesiyle harmanlanmasıyla önemli hale gelen 20.000'den fazla şarkı ve melodi toplandı. Türkiye'nin etnik çeşitliliği aynı zamanda Yunan, Ermeni, Kürt, Arnavut, Azeri ve Yahudi müzik tarzlarından etkilenen canlı bir müzik ortamıyla sonuçlandı.