Mehter Takımı Konseri 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Bilinçli Gençler Öğrenci Topluluğu  “İstanbul’un Fethi” etkinlikleri düzenledi.

Etkinlikler kapsamında ilk olarak Konya’dan gelen mehter takımı Üniversitenin Yunus Emre Yerleşkesinde mehter yürüyüşü gerçekleştirdi. Mehter takımı ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin önünde konser verdi.

Fetih Konferansı 

Etkinlikler, Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçekleştirilen  “Fetih” konulu konferansla devam etti. Konferansa tarih öğretmeni Hasan Özdemir konuşmacı olarak katıldı.

Hasan Özdemir konuşmasına tarihin ünlü hükümdarlarından Büyük İskender’in idealist yönünü anlatarak başladı. Özdemir, İskender’in her fırsatta “fetih yapmak için var olduğunu” söylediğini vurgulayarak, “Bizim tarihimizde ise Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim idealist hükümdarlardır.” diye konuştu.

Özdemir, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan İstanbul’un fethine kadar olan dönemi anlatarak, Osmanlı padişahlarının I. Murat’ın “Attan inmeyin, sarayınıza çekilmeyin.” sözüne uydukları sürece başarılı olduklarını ifade etti. Hasan Özdemir, Hz. Muhammed’in “Kostantiniye (İstanbul) muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden emir ne güzel emir; onu fetheden ordu ne güzel ordudur.” hadisinin tüm Osmanlı padişahlarını kamçılayarak, İstanbul’un fethini bir ideal haline getirdiğini kaydetti.  

Hasan Özdemir, Fatih Sultan Mehmet’in tahta geçtiği andan itibaren İstanbul’un fethi için planlar yaptığını söyleyerek, “Fatih bizzat kendisi ateşli toplar için yeni teknikler geliştirmiştir.“ dedi. Ayrıntılı bir şekilde İstanbul’un Osmanlı orduları tarafından kuşatılmasını ve şehrin alınmasını anlatan Özdemir, Fatih’in Hocası Akşemsettin ve Bizans surlarına ilk sancağı diken Ulubatlı Hasan’ın oynadıkları rolden de bahsetti. 

Özdemir, fetihten sonra Bizans halkının canının ve malının güvence altına alınmasının Osmanlının büyüklüğünü gösterdiğini belirtti. Gençlere tavsiyelerde de bulunan Hasan Özdemir “Osmanlı ecdadını kendinize örnek alın. Büyük hükümdarlar gibi ulvi idealler peşinde koşun.“ şeklinde konuştu. 

Karma Sergi
Bilinçli Gençler Öğrenci Topluluğu fetih etkinlikleri kapsamında karma fotoğraf sergisi düzenledi.

Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)  sergi alanında gerçekleştirilen ve açılışını İİBF Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik’in yaptığı sergide toplam 85 fotoğraf sergilendi. 

Bilinçli Gençler Öğrenci Topluluğu Başkanı Sadet Cona yaptığı açıklamada sergide İstanbul ve Ayasofya fotoğraflarının yanı sıra Necip Fazıl Kısakürek’in ölüm yıldönümü nedeniyle büyük üstadın fotoğraflarına da yer verdiklerini söyledi.