Çin’in efsanevi Ming Hanedanlığı’ndan kalma savaşçı heykelleri, Rus mineli gümüş yumurtalar, Alman Ressam Themistokles Von Eckenbrecher imzalı İstanbul Malta Çarşısı konulu yağlıboya tablo, sedef, bağa ve kemik kakmalı hilye-i şerif, tuğralı gümüş aplikeli Osmanlı sehpa, ferman ve berat koleksiyonu, 18. yy ve 19. yy Osmanlı ve Avrupa dönemine ait nadide parçalarında da aralarında olduğu toplam 358 antika, düzenlenecek müzayede ile satışa sunulacak.

Çukurcuma Müzayede Evi, 6 Aralık Cumartesi günü düzenleyeceği müzayede ile birbirinden değerli antikaları sanatseverlerin beğenisine sunacak. Grand Hyatt Hotel’de saat 14.30’da gerçekleştirilecek müzayede özellikle koleksiyonerlerin büyük ilgisini çekecek antika eserlerin satışına sahne olacak.

MİNG HANEDANLIĞI HEYKELLERİ

16. yy. Çin Ming Hanedanlığı dönemine ait heykeller müzayedenin en ilginç eserlerinden. Her biri 19 cm boyutlarında olan ellerinde farklı hayvan figürleri taşıyan, topraktan yapılmış ve üzerleri boyalı-sırlı 12 adet Çin Zodiac figürü 12 bin 500 lira açılış bedeliyle satışa sunulacak. Çok nadir bulunan bu eserlerinden atlı savaşçı heykeli 12 bin 500 lira, 5 parça altın ile renklendirilmiş 15. yy. ahşap bereket heykeli de koleksiyonerlerin yoğun ilgi göstereceği nadide eserler olacak. Çin heykellerinden 20. yy. ortalarına ait Zırhlı Saray Askerleri ise; serinin en pahalı parçası. 32-34 cm boylarında, çok zengin mine işlemeli, akik, lapis, lazoli, kaplan gözü, firuze ve mercan taşlar ile aplikeli 4 adet Zırlı Saray Askeri, benzerine az rastlanan parçalardan. Toplam 50 bin lira açılış fiyatıyla satışa sunulan heykellerin pelerin ve zırhları altın yaldız vermeyli gümüş, telkari işçiliği, el ve yüzleri ise; fildişi oyna olarak imal edilmiş. Ellerinde ise orduların yürüyüşlerini yönlendiren milli ritim aletleri bulunuyor.

MALTA ÇARŞISI

1821 Atina doğumlu Alman oryantalist ressam ve gravür sanatçısı Themistokles Von Eckenbrecher’in değerli bir tablosu da müzayedede satışa sunulacak. 70.5x97.5 cm boyutlarındaki tuval üzerine yağlı boya tablo, sanatçının önemli eserleri arasında gösteriliyor.

Günümüzde resimleri Brunswick, Brandenburg, Schwerin gibi şehirlerde sanatevleri ve Berlin Ulusal Müzesi’nin kalıcı sergilerinde yer alan sanatçının İstanbul’da yaşadığı dönemlerde yaptığı Fatih Malta Çarşısı konulu eser, Fatih’in ve dönemin özelliklerini, aslına sadık olarak yansıtan halen son derece canlı bir tablodur. Kısa bir süre önce sanatçının, ‘‘Fatih Camisi Avlusu’’ adlı eseri, Amerika’da bir sanatsevere 1 milyon doların üzerinde bir fiyata satılmıştır. “Malta Çarşısı”nın müzayede açılış fiyatı: 300 bin lira.

TOPLAM 358 PARÇA ESER SATILACAK

Çukurcuma Müzayede Kültür ve Sanatevi sahibi Muzaffer Gültekin’in yöneteceği müzayede de toplam 358 parça eser sunulacak. Eserlerden bazıları, özellikleri ve satışa sunulacakları fiyatlar şöyle:

"AHŞAP HİLYE-İ ŞERİF : Ceviz ağacı üzerine, sedef, bağa ve kemik kakmalı, altın işlemeli. Peygamberimizin dış görünüşünü tasvir eden yazılar ve dört büyük halifenin isimleri ile bezeli. Orta göbekte ise ‘Seni alemlere rahmet olsun diye gönderdik’ ayeti yer alıyor. Koleksiyonluk, nadir görülen bir eser. 115.000 TL.

HAMİD AYTAÇ İMZALI 192 ADET KARTVİZİT VE 115 ADET İMZA: Her biri aharlı kâğıt üzerine siyah mürekkeple çalışılmış, 7 adet çerçeve içinde toplanarak levha haline getirilmiştir. Yıllar süren bir çalışmanın sonucu ortaya çıkan müzelik bir koleksiyon. 35.000 TL.

TUĞRALI GÜMÜŞ APLİKELİ OSMANLI SEHPA: 19. yy. ahşap üzerine deri kaplı, yüzeyi tuğralı gümüş “Mızıka-i Hümayun” armalı, tüm yüzeyi apliklerle süslemeli. 22.500 TL.

OSMANLI KANEPE: 19. yy. Osmanlı ve Selçuklu motifleri ile süslemeli, kemik kakmalı. İlginç tasarımıyla dikkat çeken kanepenin orta kısmı açıldığında sehpa oluyor. 30.000 TL.

RUS GÜMÜŞ MİNYELİ YUMURTA: 20. yy başları, 88 gümüş damgalı, mine işlemeli, çift başlı kartal figürlü, 12 cm boyunda, taş aplikeli kallavi yumurta. 14.500 TL.

CANFES ÜÇETEK VE ŞALVAR: 19. yy. Osmanlı, safran rengi canfes kumaşlı, dival işi, yoğun olarak gümüş klaptan ile aralarda altın klaptan ve pul süslemeli. Saray işi şalvar, ve üç etek bindallı elbise. 5.500 TL.

OSMANLI ÖRTÜ : 18. yy. Osmanlı, atlas kumaş üzerine, sırma tel ile ayetler ve bitkisel desenler bulunan iki adet örtü. 13.000 TL.

RUS MÜCEVHER KUTUSU : 19. yy. altın yaldızlı bronz, dört ayaklı, kapağının üzerinde çift başlı kartal aplikeli, kilitli mücevher kutusu : 3.250 TL.

KÜTAHYA SÜRAHİ : 19. yy. Osmanlı, tabanında Osmanlıca “Kütahya Hilmi” usta imzalı, beyaz hamurlu, sırlı, floral motiflerle bezenmiş, burgulu kulplu, kapaklı çift sürahi. 8.500 TL.

BRONZ SAAT : 19. yy. Fransız. J. Marli imzalı bronzdan mamul iki yanında kadın yüz figürleri aplikeli, kadranı mineli masa saati. 2.500 TL.