KONYA (AA) - Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, belediyenin kültür ve sanat alanındaki çalışmaları hakkında bilgi vererek "Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde mesleki eğitim merkezleri açarak on binler, hatta yüz binlerce kişiye kültür-sanat, musiki, diksiyon, Türkçe ve mesleki dersler veriyoruz" dedi.

Akyürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye olarak kültür alanında önemli adımlar attıklarını söyledi.

Belediye Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca hem Medeniyet Okulu hem de kültür ve sanat projelerinin yürütüldüğünü belirten Tahir Akyürek, "Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı bünyesinde mesleki eğitim merkezleri açarak on binler, hatta yüz binlerce kişiye kültür-sanat, musiki, diksiyon, Türkçe ve mesleki dersler veriyoruz. Ayrıca Kültür AŞ'yi kurarak, çok sayıda kitap yayınladık, kültürel faaliyetlere imza attık. Bunun en son örneği, hazırladığımız 'Konya Ansiklopedisi'dir" diye konuştu. 

Açtıkları mesleki kursların öğrencilerden ev hanımlarına toplumun birçok kesiminden yoğun ilgi gördüğünü aktaran Akyürek, "Eskiden bu imkanlar yoktu. Üniversite öğrencileri başta olmak üzere isteyen herkes, gençlik merkezlerimizde, kadın lokallerimizde ve mesleki eğitim merkezlerinde 250 farklı branşta açtığımız kurslardan yararlanabiliyor" ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Akyürek, günümüzde şahit olunan bazı hoyratlık, kabalık, nezaketsizlik ve kültürümüze uymayan davranışların altında da sanat eksikliğinin olduğunu savundu.

- "Şiir, topluma bir mesajdır"

"Toplumun şiirselleşmeye ihtiyacı var" diyen Tahir Akyürek, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bunun en güzel örneğidir. Yıllar önce bir şiirle başına gelen cezaevi günlerinden sonra Cumhurbaşkanlığına kadar uzanan hikayede şiirin çok büyük etkisi olduğu kanaatindeyim. Her konuşmasının bir bölümünde şiire yer verir. Şiir her dönemde biraz tehlikeli olduğu gibi, aynı zamanda bir 'devrim' de diyebiliriz. Elbette şiirin sanatsal yönü de olmalıdır ama aynı zamanda topluma bir çağrıdır, insanımıza bir mesajdır. Kültür, sanat ve edebiyatla ruhlarda oluşan devrim, toplumun ıslahına vesile olur."

- "Her fırsatta okusunlar"

İnsanın görevi ne olursa olsun kültür ve sanat alanında da ruhunu beslemesi gerektiğini vurgulayan Akyürek, şunları kaydetti:

"Kültür ve sanat yönü olmayan kişinin, idarecinin bir yanı eksik kalmış, tamamlanmamış demektir. Gençlere her fırsatta okumaları çağrısında bulunuyorum. Kültürümüzün altyapısını oluşturan Necip Fazıl, Mehmet Akif Ersoy, Cemil Meriç ve Sezai Karakoç gibi bilge kişilerin eserleri tekrar tekrar okunmalı. Bunlarla beraber Mektubat-ı Rabbani'den Gazali'ye, İbn-i Haldun'dan Farabi'ye eski klasiklerimizin de okunması gerekiyor. Günümüz genç şairlerinin yanı sıra kültürümüzün motifleriyle bezenen ve Necip Fazıl'dan gelen ana damarı temsil eden şairlerin hepsini okurum. En sevdiğim şiir, üstadın 'Sakarya' şiiridir. Cahit Zarifoğlu'nun ömrünün son demlerinde yazdığı, 'ACZ' diye bilinen 'Sultan' şiirini de çok beğenirim. Zarifoğlu benim için çok kıymetlidir."