Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın hayatını beyaz perdeye taşıyacak olan “Yenilmeyi Düşünmedi” adlı belgesel filmi ekibi, çekimler öncesi İstanbul’da basın toplantısı düzenledi.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından ödüllendirilen efsane güreşçi Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın hayatı beyaz perdeye taşınıyor. “Güreşirken bütün Türk milletini arkamda hisseder ve onun şerefini korumak için her şeyi yapardım. Sanki bütün Türk milletinin kuvvetinin arkamdan dayandığını hissederim” sözleriyle Türk milletinin kalbinde taht kuran Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın hayatını anlatan senaryo, aynı zamanda filmin de yönetmeni olan Doç. Dr. Ercan Yesari Yiğit tarafından kaleme alındı.

Filmin ana sponsoru olan Balıkesir’in Karesi İlçe Belediyesi ile film yapımcıları arasındaki protokol, Divan Otel’de düzenlenen toplantıda imzalandı. Toplantıya, Balıkesir’in Karesi İlçe Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, filmin yönetmeni Ercan Yesari Yiğit, filmin başrol oyuncusu Savaş Yıldırım ve çok sayıda kişi katıldı.

“’POTANSİYELİ KEŞFET’ SLOGANIYLA KENDİMİZİ DÜNYAYA ANLATMAMIZ GEREKİYOR"

Filmin çekimleri öncesi yapılan basın toplantısında konuşan Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, güreş sporunun kendileri için çok önemli bir miras olduğunu belirtti. Başkan Yılmaz, “Karesi Belediye olarak bu mirasımıza sahip çıkmak ve Cumhurbaşkanımız övgüyle bahsettiği ‘Discover the Potentia’ yani ‘Potansiyeli Keşfet’ sloganıyla kendimizi dünyaya iyi anlatmamız gerekiyor. Bizim bir iddiamız var oda; Karesi Belediye olarak güreşleri dünyaya tanıtmak istiyoruz. Sadece kendi yerinde değil, bunun çalışmalarını sizin gibi değerli basın mensuplarına değer vererek, filmler, çizgi filmler, güreşle ilgili spor yapan arkadaşlarımızın hepsinin tanıtımını yaparak gündeme gelmesini ve bu değerlerimizin dünya çapında bilinmesini istiyoruz” dedi.

Güreş sporunu yapan kişilerin gelir kaygısı olmadan hayatlarını bu sporu yaparak geçimlerini sağladıklarını belirten Başkan Yücel Yılmaz, “Hatta futbolcu gibi huzur içinde geçirmesini sağlıyoruz. Hedeflerimiz bu konuda büyüktür. Federasyon Başkanımıza teşekkür ediyorum. Umarım bu başlangıç olur, hep daha iyisini yaparız” ifadelerini kullandı.

"FİLM TÜRK GÜREŞ TARİHİ AÇISINDAN BİR İLKTİR"

Filmin yönetmeni ve senaristi Doç. Dr. Ercan Yesari Yiğit de, Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın hayatını anlatan filmde, onun çocukluğu, gençliği yaptığın güreşlerin yanı sıra o dönemde yaşamış bazı diğer güreşçilerin de anlatılacağını söyledi. Doç. Dr. Yiğit, “Bu filme giden insanlar aynı zamanda Türk güreş tarihi hakkında da çok geniş perspektif bilgiye sahip olacaklarını umuyorum. Bu filmimiz Türk güreş tarihi açısından çok önemlidir. Nedeni ise, Türk güreşi maalesef diğer spor branşları karşısında yeterince önemli bir yer tutmamaktadır. Fakat hükümetimiz çok olumlu bir hamle yaptı. Güreşin başına güreşin en büyük insanı olan Hamza Yerlikaya’yı getirdi. Kendisi başlı başına bir enerji kaynağıdır. Bizde çekeceğimiz bu film ile kendisine enerji verip, güzel bir sinerji yakalamak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Filmin kendi alanında bir ilk olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ercan Yesari Yiğit, “Çünkü Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın hayat hikayesini anlattığımız bu filmde oyuncular gerçek yaşamlarında da güreşçilerdir. Hem de hepsi tanınmış güreşçilerdir. Bu anlamda ilk bir filmdir” dedi.

"40 YILDIR RAMBO VE VAN DAMME YERİNE GÜREŞİMİZLE AVUNMALIYIZ"

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ise “Bazı noktalarda güreşin, bazı televizyon programları ya da küçük çaplı filmleri olsa da bugünkü çekilecek olan film geçmişi, bugüne kadar içi toplu bir vizyonu çekimi olan film ilk defa olacak. Tabi tarihi bir eksilik ve boşluk var. Somut olmayan kültür mirası, asırlara dayanan bu güreş mirasının bugüne kadar görmezden gelinmesi ve görünmemesi tarihi boşluk ve eksikliktir. Bugün son zamanlara geldiğimizde bir Rambo ile 40 seneden beri avunuyoruz. Bir Van Damme ile 30 seneden beri avunuyoruz. Tarihi kökü ve geçmişi olmayan boks, tekvando ve karateyi avunuyor ve avutuyoruz. Çocuklarımız da bunu bu şekliyle biliyor ama bizim tarihi kök ve geçmişimizde, Kurtderelisi, Adalı Halil’i gibi daha ismini birçok sayabileceğimiz yiğitlerimiz, aslanlarımız tarihe damga vurmuş büyük şampiyonlarımız var. Bana göre geç kalmış bir projeydi. Geç olsun ama güç olmasın” diye konuştu.

Çekimleri 2 hafta içerisinde başta Balıkesir, Ankara ve Paris’te başlayacak olan “Yenilmeyi Düşünmedi” filmi, Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın hayatını anlatacak. Mehmet Pehlivan’ın yanı sıra o dönemin önemli isimleri olan Katrancı Mehmet, Koca Yusuf ve Kel Aliço gibi pehlivanların da hayatı beyaz perdeye yansıyacak.