ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - İngiltere'nin başkenti Londra'daki dünyaca ünlü Madame Tussauds Müzesi'ni ziyareti sırasında oradaki Atatürk heykelini beğenmeyerek bal mumundan heykel yapmaya başlayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in yaptığı birbirinden özel 160 heykel, kendi adını taşıyan müzede sergileniyor.

Odunpazarı'ndaki "Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi"nde farklı dekorlar önünde sergilenen Mustafa Kemal Atatürk ve aile fertleri, çeşitli yerli ve yabancı devlet adamları, sanatçılar, medya mensupları ve sporcuların bal mumu heykelleri, ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.

Açılışı 2013'te yapılan ve bugüne kadar 1 milyon kişinin ziyaret ettiği müzenin geliri de kız çocukları ile engellilerin eğitimine bağışlanıyor.

Büyükerşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal mumu heykele olan merakının Atatürk heykeli yapmakla başladığını söyledi.

Londra'daki Madame Tussauds Müzesi'ni 1966'da ziyaret ettiğini anlatan Büyükerşen, "Orada sergilenen Atatürk'ün heykeli kendisine benzemiyordu. Ben de heykeli hiç beğenmedim. Bunun üzerine bal mumundan Atatürk heykeli yapmaya başladım" dedi.

Büyükerşen, akademisyenlik hayatındaki dönemlerde hafta sonları heykel çalışmaları yaptığını dile getirerek şöyle devam etti:

"Aradan geçen zamanla rahmetli Mustafa Koç, oradaki Atatürk heykelini değiştirmek istedi. Heykelin değiştirilmesi için müzeyle anlaşma yaptı. Benim de yeni yapılacak Atatürk heykeline onay vermemi istedi. Ben de öncelikle heykeli yapacak kişinin Lord Kinross'un 'Atatürk' kitabını okuması, daha sonra Anıtkabir'i ziyaret etmesi tavsiyesinde bulundum. Anıtkabir'de Atatürk'ün benim yaptığım bir bal mumu heykeli bulunuyor. Madame Tussauds Müzesi'nin başheykeltıraşı geldi. Benimle beraber çalışmak istediğini söyledi. Daha sonra birer hafta Londra'ya gidip gelerek Atatürk'ün yeni heykeli tamamladık. Şimdi müzede benim yaptığım heykel sergileniyor."

- Türkiye'nin birçok kentine Atatürk heykeli gönderiyor

Yılmaz Büyükerşen, Türkiye'nin birçok kentinde de yaptığı heykellerin bulunduğunu aktardı.

İzmir Karşıyaka Belediyesinin, Latife Hanım'ın ailesinin bir köşkünü alıp müze haline getirdiğini anımsatan Büyükerşen, şunları söyledi:

"Orada Mustafa Kemal'in, Latife Hanım'ın ve Zübeyde Hanım'ın birer bal mumu heykelini yapmamı istediler. Onları yapıp, oraya gönderdim. Ege Bölgesi Sanayicileri'nin bulunduğu bina için bir Atatürk heykeli yaptım. İsmet Paşa'nın Batı Cephesi Kumandanı olarak bir heykeli istendi, ona yapıp Akşehir'e verdim. Kayseri'deki Atatürk Müzesi'ne bir bal mumu heykeli verdim. Harp Akademilerinde Atatürk'ün benim yaptığım hem mareşal üniformasıyla hem de kol ağasıyken heykelleri var. Deniz Müzesinde ve Deniz Harp Okulunda Rauf Bey ile Atatürk'ün heykelleri var. Harbiye'deki askeri müzeye Atatürk'ün manevra üniformasıyla bir kayanın üzerinde otururken tasvir edildiği bir heykeli yapıp hediye ettim. En son da İzmir Büyükşehir Belediyesine, İzmir'in kurtuluş günü olan 9 Eylül'de kente girdiği elbisesiyle bir Atatürk heykeli hediye ettim."

-"Bal mumu heykel yapmak ekip işi"

Büyükerşen, bal mumu heykel yapmanın ekip işi olduğuna işaret ederek kendisinin daha çok heykellerin yüzleriyle uğraştığını vurguladı.

Saç, kaş, kirpik, bıyık, sakal ekimi için farklı personel yetiştirdiklerini anlatan Büyükerşen, bal mumu heykel yapımının boyama, göz yapımı safhalarının da bulunduğunu bildirdi.

Müzenin yeni oluşturulan bölümünde farklı bal mumu heykellere yer verdiklerine değinen Büyükerşen, şunları kaydetti:

"Unutulmaz sinema sanatçısı Marilyn Monroe'nun, Türk edebiyatının önemli yazarlarından Yaşar Kemal'in dışında ünlü gazeteci ve televizyoncuların heykellerini de yaptım. Sanat güneşi Zeki Müren'in de ilk bal mumu heykeli Eskişehir'de bulunuyor. Zeki Müren'in elbiseleri ölümünden sonra Türk Eğitim Vakfına bağışlanmış. Onlardan örnek getirtip, kendi terzimize yeni elbise diktirdik. Türkiye'de ilk olan müzemizi 1 milyondan fazla kişi ziyaret etti. Müzenin geliri, kız çocuklarıyla engellilerin eğitimine tahsis edildi. Müzemiz, çok turist çekiyor. Önünde uzun kuyruklar oluşuyor."