BEYRUT (AA) - Lübnanlı yazar şair Cihad ez-Zeyn, İstanbul'a tutkuyla bağlandığını ve bu şehrin insanının, medeniyetleri ve dinleri hem bir araya getiren ve hem de ayıran İstanbul boğazına benzediğini belirtiyor.

En-Nehar gazetesinde makaleleri yayımlanan Zeyn, İstanbul'u ve bu şehirle kurduğu duygusal bağı, "Türkiye'deki siyasi ve ekonomik gelişmeleri takip ediyordum. Bu konuda yüzlerce makale yazdım. Birikimimi, ideolojik, siyasi ve insani tecrübemi tartmak ve değerlendirmek üzere İstanbul'a geldiğimde ise içimdeki şairin harekete geçtiğini hissettim. Zor, bir o kadar da harika bu şehre, İstanbul'a aşık oldum" ifadeleriyle anlatıyor.

"Sadakat ve aşk İstanbul'dadır"

Bu tutkunun ona yazdırdığı şiirleri "İstanbul Divanı'nda" toplandığını ifade eden Zeyn sözlerini şöyle sürdürdü:

"Divanı bölümlere ya da kısımlara değil, gemilere ayırdım. Her bölüm bir gemi ve böyle on gemi var divanda. İstanbul her şey, İstanbul deniz, nazarımda. Bu şehri iyi tanıyan denizin ne demek olduğunu da çok iyi bilir. O deniz ki hem ayırıyor, hem bir araya getiriyor. Medeniyetleri, dinleri ayırıp topluyor. Bir kişiliği hem ortadan ikiye ayırıyor, hem bir araya getiriyor. Bir Türkün karakteri de İstanbul boğazına benzer bu yüzden. Aşk, İstanbul'dadır. Sadakat İstanbul'da. Cazibe, orada. Düşmanlık, ekonomi, siyaset de orada".