ESKİŞEHİR (AA) - DENİZ AÇIK - Unutulmaz sinema sanatçısı Marilyn Monroe'nun heykeli, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan "Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi"nde sergilenmeye başlandı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in bağışladığı 160 bal mumu heykelin bulunduğu müzede, Mustafa Kemal Atatürk'ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri ile Atatürk'ün aile fertleri, sıra yerli ve yabancı devlet adamları, sanatçılar, medya mensupları ve sporcuların adeta canlı hissi veren heykelleri, farklı dekorlar önünde teşhir ediliyor.

Hayatta olan ünlülerin ölçüleri alınıp özel fotoğrafları çekilerek yapılan bal mumu heykelleri de müzedeki yerini alıyor. Daha önce 5 bölümden oluşan müzede, yeni yapılan bal mumu heykellerle salon sayısı artırıldı.

160 bal mumu heykelinin yer aldığı müzede, ABD'li sinema sanatçısı Marilyn Monroe'nun bal mumu heykeli de sergilenmeye başlandı. Monroe'nun "Yaz bekarı" adlı filmdeki sahnesinden esinlenerek yapılan heykel, ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Büyükerşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal mumu heykel merakının 20 yıl öncesine uzandığını, akademisyenlik hayatındaki dönemlerde hafta sonları heykel çalışmaları yaptığını söyledi.

Bal mumu heykellerini çeşitli depolarda biriktirdiğini ifade eden Büyükerşen, "Onları bir araya getirip, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykelleri Müzesi'ni kurduk. Bu tür çalışmaların benden sonra da devam etmesi için güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinden oluşan bir ekip de yetiştirdim. Bal mumu heykel yapımı bir ekip çalışmasını gerektiriyor" diye konuştu.

Büyükerşen, sanatçılardan gazetecilere, sporculardan siyasetçilere 160'tan fazla bal mumu heykel yaptığını vurguladı.

Adını taşıyan müzenin gittikçe büyüdüğünü vurgulayan Büyükerşen, şunları söyledi:

"Son olarak sinema sanatçısı Marilyn Monroe'nun bal mumu heykelini yaptım. Bu heykeli yapmam üç haftamı aldı. New York'ta mazgallar vardır ve onlar hava üfler, buhar çıkartır. Monroe'nun o hali, en akılda kalıcı şeklidir. Biz de müzemizde Marilyn Monroe'nun bal mumu heykeline o efekti yaptık. Havalanmasın diye eteklerini bastırıyor. Müzemizdeki Monroe heykeli, Avrupa'nın pek çok müzesindeki heykellerine oranla kendisine daha çok benziyor."

Büyükerşen, geliri kız çocuklarının ve engellilerin eğitimine tahsis edilen müze için Türkiye'deki günlük aktüalitede öne çıkanların heykellerini yapmaya çalıştığını da kaydetti.