KONYA (AA) - Konya'da düzenlenecek 2. Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri etkinlikleri kapsamında, Mevlana'nın aşçısı Ateşbaz-ı Veli'nin hayatı ve Mevlana dergahındaki mutfağın Mevlevilik'teki önemi ele alınacak.

Konya Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 Ekim'de gerçekleştirilecek etkinliğe ilişkin bilgi verdi.

Anadolu Halk Mutfağı Derneğinin, daha önce 2010-2012 yıllarında İstanbul'da düzenlediği etkinliklerin, geçen yıl ilk kez Konya'da gerçekleştirildiğini belirten Çıpan, Mevlana Celaleddin Rumi'nin aşçısı Ateşbaz-ı Veli'nin adını taşıyan programın Selçuklu ve Mevlevi mutfağının tanıtılması amacıyla Konya'da yapılmasının son derece anlamlı olduğunu dile getirdi.

- "Dünyada adına türbe yaptırılan tek aşçı"

Ateşbaz-ı Veli'nin dünyada adına türbe yaptırıldığı bilinen tek aşçı olduğuna dikkati çeken Çıpan, "Kendisi sadece Mevlana dergahında bulunanlara yemek pişiren bir kişi değildir. Matbah-ı Şerif (Mevlana dergahındaki mutfak), Mevlevilik tarikatına girmek isteyenlerin 1001 gün süren ve 18 değişik sınıfta hizmet verdiği bir yerdir. Ateşbaş-ı Veli de bunun manevi sorumluluğunu, Mevleviliğe girecek olanların manevi terbiyesini üstlenen kişidir. Dolayısıyla Ateşbaz-ı Veli hazretleri dergahın mutfağında hem aş pişiriyor hem de gönülleri pişiriyordu. Selçuklu ya da Mevlevi mutfağı açısından ve Mevlevilik'teki vazifesi dikkate alındığında Ateşbaz-ı Veli, üzerinde önemle, ısrarla durulması gereken bir şahsiyettir" ifadelerini kullandı.

- Tasavvufi kimliği üzerinde durulacak

Çıpan, etkinliğin Mevlana Müzesi ve Ateşbaz-ı Veli Türbesi'nin ziyareti ile başlayacağını dile getirerek, akşam ise gala ve ödül töreninin icra edileceğini bildirdi.

Bu yıl etkinlikler kapsamında Ateşbaz-ı Veli'nin tüm yönleriyle anlatılacağı bir panelin de gerçekleştirileceğine işaret eden Çıpan, "Ateşbaz-ı Veli hazretlerinin hem tasavvufi kimliği hem de Matbah-ı Şerif'in Mevlevihanelerdeki fonksiyonu, edebiyata, sanata yansıyan yönleri üzerinde durulacak" diye konuştu.

Söz konusu panelin bu alanda yapılacak bilimsel çalışmalara öncülük etmesini beklediklerinin altını çizen Çıpan, şunları kaydetti:

"Manevi şahsiyeti dikkate alındığında Ateşbaz-ı Veli ile ilgili çok daha etraflı çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Genel manada Mevlevihanelerde bulunan Matbah-ı Şerif'lerin fiziki yapıları, bugünkü durumları ile ilgili değerlendirmeler olmalı. Henüz bu konuda çalışmaların başındayız. Bu bilimsel çalışmaların ilerleyen zamanlarda artacağına inanıyorum."