KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, kaynağını Kur'an-ı Kerim ile Hazreti Muhammed'in hadis ve sünnetlerinden alan Mevlana'nın eserlerinde yer alan sevgi, barış, dostluk ve kardeşçe yaşama mesajlarına bugün daha fazla ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Temizel, Hz. Mevlana'nın 742'nci Vuslat Yıl dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Birliktelik Kültürü ve Hz. Mevlana" konulu panelin açılışında, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yaşanan sıkıntılara dikkati çekti.

Günümüzde bölgede yaşananlara bakıldığında, durumun 800 yıl öncesindeki Avrupa'nın karanlığından farklı olmadığını dile getiren Ali Temizel, şöyle devam etti:

"Bir tarafta yine kan, gözyaşı, evini, yurdunu terk etmiş sığınmacı durumundaki masum insanlar, diğer tarafta ise sürekli atış hattında, seyirci kalan insanlar. Günümüzde de değişen bir şeyin olmadığını görüyoruz. Kaynağını Kur'an-ı Kerim ile Peygamberimizin hadis ve sünnetlerinden alan Mevlana'nın eserlerinde yer alan sevgi, barış, dostluk ve kardeşçe yaşama mesajlarına bugün daha çok ihtiyacımız var."

Ardından, SÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür'ün başkanlığını yaptığı panelde, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, SÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Sevgi, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dilaver Gürer ve Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Canım birer sunum yaptı.

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş da Mevlana'nın değerler alanında dünyaya söyleyeceği pek çok sözünün bulunduğunu belirterek, "Mevlana'nın dünya barışı, evrensel ahlak, küresel adalet, seküler duruşa karşı maneviyat, çatışmaya karşı uzlaşı, 'üstünün hukuku' yerine 'hukukun üstünlüğü' fikri gibi alanlarda katkı sağlayacak düşünceleri yeniden ciddi olarak tüm dünyada tartışılmalı ve pratik hayat için uygulanabilecek sonuçlar çıkarılmalıdır" diye konuştu.

Panelin ardından, protokol üyeleri tarafından panelistlere plaketleri takdim edildi.