Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İstiklal Marşı’nın kabulünün 93. yılı dolayısıyla konferans düzenlendi. KMÜ Sağlık Yüksekokulunun düzenlediği konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“Milli marşlar milletlerin bağımsızlık simgesidir”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan konferansın açılış konuşmasını Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat yaptı. Canbulat, milli marşların milletlerin bağımsızlık mücadelesinin simgesi olduğunu söyleyerek, “Milli marşlar bir milleti nesiller boyu birarada tutabilmek için vazgeçilmez unsurlardır. Özellikle Türk milleti için gereklilikten ziyade zorunluluk halini almıştır.” dedi. 

“Milli marşımız milletimize armağandır”
Türk milletinin onurlu kavgasında en önemli desteğin milli marşımızla geldiğini vurgulayan Nejla Canbulat, “Bir şair bir şiiri ödül için değil, kurtuluş savaşının ağırlığını damarlarında hissettiği için, yüreğindeki bitmek bilmeyen vatan sevgisi ile yazabilirdi ve o da oldu. Bu yüzden marşımız milli mücadeleye gönül veren milletimize en büyük armağandır.” şeklinde konuştu. 

“Milli dayanışmaya her zaman muhtacız”
Nejla Canbulat günümüzde milli dayanışmanın öneminin giderek arttığına dikkat çekerek, Mehmet Akif Ersoy’un, Türk gençliğine onurlu yaşamı ile örnek olması gereken onurlu bir şahsiyet olduğunu hatırlatarak, “Milli dayanışmaya olan ihtiyacımız hiçbir zaman bitmeyecektir. Eğitim kurumlarının da bu bilinci öğrencilerine nakletmeleri çok önemlidir. Bizler de bu amaçla bu etkinliği düzenledik ve Mehmet Akif Ersoy’u bu şekilde anmak istedik.” diye konuştu. 

Prof. Dr. Ali Şahin’den Akif’e Sesleniş
Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat’ın ardından kürsüye Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin çıktı. Mehmet Akif Ersoy’un veteriner hekim olmanın yanı sıra toplumdaki sosyal problemleri teşhis ederek bu problemlerin aşılmasında önemli çözümlemelerde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, Mehmet Akif’in bu yönü ile de Türk halkı için öneminin çok büyük olduğunu söyledi. Şahin daha sonra kendisinin yazmış olduğu  ‘Akif’e Sesleniş’ isimli şiirini okudu.

“İstiklal Marşı milletin ve medeniyetin varoluş mücadelesidir”
İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programında kürsüye son olarak KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen çıktı. Rektör Gökmen, ülkemizde çok değişik kesimden insanlar olduğunu ve bu insanların sahip çıktığı değerlerin başında İstiklal Marşının geldiğini belirterek, “Bu çok güzel bir duygu. İstiklal Marşı yıkılmak ve yok edilmek istenen bir medeniyetin direnişi ve diriliş mücadelesinin özetidir. Marşın arkasında bir medeniyet ve milletin varoluş mücadelesi var.” şeklinde konuştu. 

“Mehmet Akif, kendini ve kalemini vatanına adamıştı”
Prof. Dr. Sabri Gökmen, İstiklal Marşı ile ilgili duygularını paylaşmasının ardından İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy hakkındaki düşüncelerine yer verdi. Rektör Gökmen, Mehmet Akif’in fikir adamlığına değinerek şöyle devam etti: “Yaklaşık seksen yıldır gerek ülkemizde gerekse başka ülkelerde hakkında kitap yazılan ve halka mal olmuş nadir fikir adamlarının başında geliyor Mehmet Akif.“

Mehmet Akif Ersoy hakkında yazılmış olan makalelerden kesitler aktaran Rektör Gökmen, Akif’in alçakgönüllü, gösterişten uzak, dik duruşun timsali bir insan olduğunu belirterek, “Mehmet Akif, kendini ve kalemini vatanına adayan bir insandı. Şiirleri elbetteki çok değerlidir fakat onu değerli kılan en önemli özelliği kişiliğidir, sanatına yüklediği anlam ile milletinin diline, kültürüne ve dinine sahip çıkmasıdır.” diye konuştu. 

“Mehmet Akif, sözünün eri bir insandı”
Prof. Dr. Sabri Gökmen, Mehmet Akif Ersoy’un kişiliğine dair bilgileri paylaştı ve okuduğu kitaplardan örnekler vererek, “Mehmet Akif, sözünün eri bir insandı. Sözüne o kadar sahipti ki, ‘Bir insanın sözünde durmaması için ölmesi ya da ölüme yakın bir mazereti olması gerekir’ derdi. Akif’i anarken kendi hayatımızı da gözden geçirelim.” şeklinde konuştu.

“Bu ülkede on tane daha Akif olsaydı ülkenin kaderi çok daha farklı olurdu”

Rektör Sabri Gökmen, Mehmet Akif üzerine yazılmış bazı eserlere değinerek, Mithat Cemal Kuntay’ın şu sözünü paylaştı: “Bir insan bu kadar temiz olamazdı. Bu kadar uzun zaman melek rolü oynayamazdı. Bir gün elbet kirlenecekti diye bekledim. Fakat 35 yıllık arkadaşlığımızda o gün hiç gelmedi.”

Birisini anmanın sadece onunla ilgili şiirleri okumak olmadığını söyleyen Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Kişiyi anmak onun gibi olabilmek, onun işini yaparken gösterdiği samimiyeti gösterebilmektir. Her milletin böyle güzel örneklere ihtiyacı vardır. Yaşarken bu örnekleri özümseyerek, yaşantımızı ona göre ayarlamalıyız ve bizden sonraki nesillere Akif’i mutlaka anlatmalıyız. Bu ülkede on tane daha Akif olsaydı, bu ülkenin kaderi çok daha farklı olurdu.” şeklinde konuştu.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in konuşmasının ardından Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Öte yandan KMÜ Sağlık Yüksekokulu tarafından konferans salonu girişinde Mehmet Akif Ersoy’un yaşantısı ve İstiklal Marşı konulu sergi açıldı. Sergi 14 Mart Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek.