Adana’da 5 yıldır devam eden Misis Antik Kenti’ndeki kazılarla 7 bin yıllık geçmiş gün yüzüne çıkartılıyor. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, “Burası Adana’yla özdeşleşmiş önemli antik bir şehir. Kazıların sonunda önemli bilgiler elde edeceğiz” dedi.

Yüreğir Belediyesi tarafından Misis’te restorasyon çalışmaları devam eden Kervansaray yolu, Doğu-Batı su değirmenleri, Lokman Hekim Camisi ile 5 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izninde devam eden Misis Antik Kenti Kazısı hakkında Başkan Çelikcan bilgiler verdi.

“3 bin yıllık sanılan geçmiş 7 bin yıla çıktı”

Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi’nde görevli Kazı Başkanı Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata ile Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri’nin iş birliğiyle kazının hızla devam ettiğini belirten Çelikcan, “Kültür ve Turizm Bakanlığı bu kazıları denetliyor ve buradan çıkan eserler Adana Müzesi Müdürlüğünce alınıyor. Buradaki kazılarda 5’inci yıl bitmek üzere. Kazılar başlarken Misis’in 3 bin yıllık tarihi olduğu rivayet ediliyordu ama şu gelinen noktada görüldü ki 7 bin yıllık bir tarih var burada” diye konuştu.

“Burayı kültür mirası yapacağız”

Misis’i dünyaya ve Türkiye’ye tanıtmak için çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Çelikcan, şunları kaydetti:

“Genç Hitit, Roma, Bizans, İslam dönemi ve Osmanlı dönemi olmakla birlikte birçok dönem ve dilleri barındıran bir tarih yatıyor burada. İnşallah bu çalışmalarla hem Türkiyemize hem dünyaya burayı kültür mirası olarak kazandıracağız. Burada çok değişik o dönemlere ait seramikler, insan figürleri çıktı. Onların restorasyonu yapılıyor ve incelemelerle eserlerin tarihi ortaya çıkıyor. Adana’nın yaklaşık 7-8 bin yıllık tarihi var bu kazıda da 7 bin yıllık tarih ortaya çıkıyor. Burası Adana’yla özleşmiş önemli bir antik şehir. Kazılarda önemli bilgiler elde edeceğiz.”

“Misis her dönem için önemli bir kent”

Misis Antik Kenti Kazısı Başkanı Prof. Dr. Anna Lucia D’Agata ise kazıyla Demir Çağ’a ait eserleri bulmak için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Misis’de 7 bin yıldır yaşam olduğunu belirten D’Agata, “Misis, her şeyden önce bölgeyi kontrol altına alabilmesi bakımından çok önemli. Akdeniz’in 40 kilometre ilerisinde Suriye yine çok yakın. Misis bölgenin kontrolünü sağlayan bir yer. Misis aslında her dönemde çok önemli bir kent" dedi.

Başkan Çelikcan daha sonra restorasyon çalışmaları devam eden tarihi yerleri gazetecilere gezdirdi.