21 Mart 2012 Çarşamba günü saat: 14:30’da düzenlenen programa Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Garnizon Komutanı Jan.Alb. Selçuk Boz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Kasım Aydoğdu, daire müdürleri, öğrenciler, vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı ile başlayan tören Makbule Orman İlköğretim Okulu öğrencilerinin folklor gösteriyle devam etti. İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta yaptığı konuşmada cemrelerin düşmesiyle tabiatın uyandığını ve bu uyanışla birlikte Nevruz Bayramı’nın bütün Türk ülkelerinde coşkuyla kutlanan bir gün olduğunu belirtirken Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün ise yaptığı konuşmada Nevruz’daki uyanışın sadece tabiatın değil aynı zamanda birliğin ve beraberliğin de sembolü olduğunu belirtti. Akgün konuşmasında ayrıca terör örgütünün ve yandaşlarının Nevruz’u suistimal etmelerinin temelinde bu ülkedeki birlikten ve beraberlikten duyulan rahatsızlık olduğunun altını çizerek, “Ülkemizin dört bir yanında yaşanan coşku bu kötü emellere verilen en güzel cevaptır.’dedi.

Vali Kahraman ise konuşmasına şehit düşen polislerimiz için başsağlığı dileyerek başladı ve onların kahramanlıklarının ve fedakârlıklarının her daim hatırlanacağının altını çizdi. Vali  Kahraman konuşmasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:“Yüzyıllardır şiirlerimize tema, nağmelerimize ruh olmuş bahar...  Bu yüzdendir ki gurbetten oğlunun dönüşünü bekleyen bir anne gibi bekleriz onu... Ve o askerden dönen bir oğul gibi gelir gönlümüze... O gelince gönlümüz hoş  olur; çünkü o zorlu kış günlerinin ardından gelir... Bu yüzden bahar umut demektir,  neş'e demektir. Ama baharın gelmesini hiç istemeyenler de vardır; çünkü umut bir milletin dirliğini artırır, birliğini güçlendirir... Azerbaycan'dan Kerkük'e, Edirne'den Hakkari'ye kadar yurdumuzun ve dünyanın dört bir yanında yakılan nevruz ateşleri de bu birliğin ve dirliğin ifadesidir. Aynı toprağın bağrında yüzlerce, binlerce farklı çiçek yetişiyor. Her birinin rengi ayrı, kokusu ayrı; ama hepsi de aynı toprağa kök salıyor, hepsi de aynı topraktan besleniyor. İşte baharın gelmesini istemeyenler bunu göremiyorlar... Biz rengimiz, dilimiz farklı olsa da bu mukaddes toprakların bir parçasıyız. Ve yurdumuzun dört bir yanında nevruz ateşini yakanlar aynı ruhu taşıyor, aynı umudu besliyor...”

Bu milletin ortak değerlerinin ve fedakârlıklarının olduğunun altını çizen Vali  Kahraman konuşmasında ayrıca hususlara değindi: “Geçen hafta Çanakkale Zaferi'ni kutladık... Aynı umudu beslemeseydik, aynı derdi çekmeseydik o zafer elde edilebilir miydi? Bu mukaddes topraklar, inandığımız medeniyet bizim gönlümüze düşen cemre gibidir.  Gönüllerimiz onunla ısınır, gönüllerdeki buzlar onunla erir...  Bizim birliğimizi, beraberliğimizi anlamayanlar bilmezler ki halay çekeni de, horon tepeni de, sema yapanı da semah döneni de aynı ruhu taşır ve aynı ruhtan beslenir.  Bu ülkede Çanakkele'nin, Yemen'in türküsü bizde hep aynı hüznü uyandırır; çünkü bizim birliğimiz taa oralardan gelir... Biz aynı dertdi çektik, aynı sevinci paylaştık, aynı ekmeği bölüştük... Bugün 21 Mart... Bugün yeni bir bahar... İnşallah bu yeni baharla birliğimiz ve dirliğimiz daha da güçlenir. Yeni baharın tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Şiir ve müzik dinletisinden sonra Vali  Kahraman  ve beraberindeki heyet demir döverek, Nevruz Ateşi’nden atladı.  Yapılan ikramın ardından Vali Kahraman ve beraberindeki heyet Piri Reis Kültür Merkezi’ne geçerek, Nevruz konulu karma resim sergisinin açılışını yaptılar. Program serginin gezilmesiyle sona erdi.