NEVŞEHİR (AA) - Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Aslan, tanıtım, imaj ve algı yönetimi konusunda basına önemli görevler düştüğüne işaret ederek, "Türkiye'de sürekli olaylar varmış gibi gösterenlere karşı duruş sergilemek gerekir" dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu 50. Başkanlar Konseyi toplantısı kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (EÜ) Konferans Salonunda "Turizm ve Medya Paneli" düzenlendi.

Panelde konuşan Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Aslan, turizmin potansiyelinin gelişmesi ve pozitif imaj çalışmaları için en önemli görevin medya kuruluşlarına düştüğünü belirtti.

Turizmin toplumlar arası iletişim ve ticari hacmi bulunan önemli bir sektör olduğunu ifade eden Aslan, Türkiye’nin birçok medeniyete ev sahipliği yapan önemli bir coğrafyada bulunması nedeniyle farklı ülkelerdeki insanların kendilerinden bir parça bulabildikleri önemli bir ülke olduğunu aktardı.

Aslan, tüm bu olgulara rağmen komşu ülkelerde yaşanan olayların Türkiye'yi olumsuz yönde etkilediğini, ülke aleyhine çalışmalar yapan odakların algı yönetimiyle turizme zarar verdiklerini dile getirdi.

Turistlerin huzurlu ve güvenli bir ortama seyahat etmek isteyeceğini vurgulayan Aslan, şunları söyledi:

"Tanıtım, imaj ve algı yönetimi konusunda basına önemli görevler düşüyor. Türkiye'de sürekli olaylar varmış gibi gösterenlere karşı duruş sergilemek gerekir. Markalaşma çalışmalarında basın mensupları ve kuruluşlarının duyarlı olması, ülkemiz üzerine yapılan kasıtlı algı operasyonlarını bertaraf edecektir. Türkiye'nin üçüncü dünya ülkesi gibi algılanması turizmin aleyhine bir durumdur. Olumsuz yönde etki doğuracak haberler ülkeye gelecek turisti dolaylı olarak etkilemektedir. Turizm, huzur ve güven ortamında yapılır. Münferit olaylar, turizm sektörü üzerinde gölge oluşturmaktadır. Basının haberi servis ederken olayın abartılarak sunulması, kaza veya olaydan kanlı görüntülerin yayınlanması Türkiye’ye karşı olanların işine gelir."

Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Yakup Dinler, Kapadokya bölgesinin alternatifi olmayan doğal oluşumlara sahip önemli bir turizm alanı niteliği taşıdığını, son yıllarda konaklama tesislerinde adeta başkalaşım yaşandığını dile getirdi.

Kayadan oyma mağara otellerin bölgeye yeni bir ahenk kattığını anlatan Dinler, "Kapadokya’da içinde havuzu olan 200 metrekarelik mağara odalar var. Özellikle yabancı turistler açısından cezbedici güzellikler sergileniyor. Ancak bu kadar kaliteli hizmetler sunarken son dönemde yaşanan olaylar turistlerin ilgisini düşürdü" sözlerine yer verdi.

Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti üyesi, araştırmacı-yazar Oğuz Özdem de Kapadokya’nın 12 ay boyunca turizm yapılabilen ender bölgelerden olduğunu, sansasyonel haberlere ulusal medyanın daha çok ağırlık verdiğini, marka çalışması için sanatsal haberlere eğilim gösterilmesi gerektiğini belirtti.