SİVAS (AA) - MERVE TOPUZ / CÜNEYT ÇELİK - Sivas'ta tek katlı derme çatma ahşap evde yalnız yaşayan ve kemik erimesi nedeniyle yaklaşık 10 yıldır ayağa kalkamayan 85 yaşındaki kadın, zor koşullarda tüm işlerini dizleri üzerinde sürünerek yapıyor.

Dedebalı Mahallesi'ndeki 3 odalı evin tek odasında yaşamını sürdüren Fatma Koç, 3 ayda bir aldığı 700 lira yaşlılık maaşıyla geçinmeye çalışıyor. Oturduğu eve aylık 200 lira kira ödeyen Fatma nine, faturalarını ve yiyecek masrafını karşılamakta da zorlanıyor. Sivas Valiliğinin kışın yaptığı kömür yardımıyla ısınma ihtiyacını karşılayan Koç, Sivas Belediyesi Hayat Ağacı Derneği'nin verdiği günlük bir ekmekle de karnını doyuruyor.

Şeker, tansiyon ve kemik erimesi hastalığı bulunan ve yaklaşık 10 yıldır dizlerinin üzerinde sürünerek işlerini yapan Fatma nine, sağlığının yanı sıra ekonomik sıkıntılarla da mücadele ediyor. Ev sahibinin evden çıkarmak istediği iddia edilen Koç'un tek isteği ise son günlerini kira ödemeyeceği tek odalı bir evde sürdürmek.

Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşini uzun zaman önce kaybettiğini ve bir oğlu olduğunu söyledi.

Yaklaşık 20 yıldır yalnız yaşadığını ve birçok hastalıkla savaştığını anlatan Koç, "Şeker, tansiyon hastayım, kemik erimesi var. Birkaç gün önce evde bayılmışım, evde oğlum bulmuş hastaneye götürmüş" dedi.

Koç, 10 yıldır yürüyemediğini ve dizlerinin üzerinde süründüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Ben yalnız yaşıyorum. Ev işlerini sürünerek yapıyorum. Sobayı kendim yakıyorum. Kovayı çıkarıyorum evin girişine sürünerek götürüyorum, dolduruyorum sonra sürünerek geri getiriyorum, yakıyorum. Yemeğimi odanın içerisinde tüpte kendim pişiriyorum, aynı odada yerde oturarak bulaşık yıkıyorum. İyi kötü pişiriyorum, yiyorum, yaşamaya çalışıyorum. 3 ayda bir 700 lira yaşlılık maaşı alıyorum O parayla da 200 lira kira ödüyorum. Kiramı boğazımdan keserek ödüyorum. Artanıyla faturalarımı ödetiyorum, odun ve evin eksiklerini aldırıyorum. Borçlarım var, onları ödemeye çalışıyorum. Valilikten kömür yardımı alıyorum" diye konuştu.

- "Ölene kadar rahat yaşamak istiyorum"

Yaşadığı evin iyi olmadığını ve kendisi çıkmasa bile ev sahibinin çıkarmak istediğini iddia eden Koç, şöyle konuştu:

"Evde fare ve böcek var, onlarla yaşıyorum. Evin bir tek bu odasını kullanıyorum. Bu yaşadığım odada da fare var. İlaç koyuyorum evin köşelerine. Kaç kez gördüm korkuyorum ama yapacak bir şeyim yok. Maaşım yetmiyor, yetse keşke. Huzurevine gitmek istemiyorum. Ben küçük, kira ödemeyeceğim bir ev istiyorum. Kira olunca sıkıntıya düşüyorum. Kiramı verirlerse tek göz bir odada otururum. Kira ödersem maaşımı yetiştiremiyorum. İlaçlarımı da parayla alıyorum. Çamaşır makinesi aldım ama parasının yarısını ödeyemedim daha. Artık ölene kadar rahat yaşamak istiyorum."

Hayat Ağacı Derneği Müdürü Murat Ökden ise Fatma nineye dernek olarak yardım eli uzatıldığını söyledi.

Yaşlı kadının sıcak yemek hizmetini şeker ve tansiyon rahatsızlığı nedeniyle kabul etmediğini belirten Ökten, "Fatma ninenin hazır yemeğini iptal etmişiz ama aylık gıda ve günlük bir ekmek vererek yardıma devam ediyoruz" ifadesini kullandı.

Ökten, kentteki ihtiyaç sahiplerine her türlü yardımı ulaştırmak için gayret gösterdiklerini ifade etti.