Ordu Gazi İl Halk Kütüphanesi’nde bulunan Osmanlı eserleri araştırmacıları bekliyor.

Ordu Gazi Halk Kütüphanesi’nde bulunan ’Eski Harfli Basma Eserleri Bölümü’, öğretim üyeleri ve görevlileri, öğretmenler, tez hazırlayan üniversite ve yüksek okul ileri sınıf öğrencileri ve özel araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Kültür mirasının önemli ürünlerinden olan ve 1800-1930 yıllarında yayınlanmış ve aralarında Osmanlıca tıp, biyoloji, coğrafya ve Osmanlı döneminde yayınlanan gazetelerin ciltlerinin, hatta Osmanlı Şeyhülislamlığı tarafından yayınlanan ‘Fetvalar’ adlı kitabının da bulunduğu bölümdeki 1827 eser araştırmacıların hizmetine açıldı.

RUTUBETLİ DEPOLARDAN GÜN IŞIĞINA

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, çoğu Osmanlıca yazma eser statüsünde olan bu kitapların bugüne kadar çeşitli sebeplerden dolayı depolarda bekletildiğini, ancak yaptıkları çalışma ile artık bunları gün yüzüne çıkardıklarını ve araştırmacıların hizmetine hazır hale getirdiklerini kaydetti. Toparlak, "Özellikle Osmanlı kültürüne meraklı olan araştırmacılar için bu eserler büyük bir kazançtır. Araştırmacılarımız bu nadide eserler üzerinde personel gözetiminde araştırma yapabilecekler. Ayrıca kütüphanemizde yine Osmanlıca-Türkçe Sözlük ve Tarama Sözlüğü mevcuttur. Eski eserlerin araştırmaya açık olduğunu Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine ve diğer gerekli yerlere bildirdik. ODÜ Tarih Bölümü öğretim üyelerinden ve İmam Hatip Lisesi öğretmenlerimizden birkaç tanesi araştırma yapmak üzere çalışma yaptılar. Biz bu sayının artmasını diliyoruz” dedi.

TRABZON’DA ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUYOR

Toparlak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Trabzon‘da ‘Osmanlı Eserleri Araştırma Merkezi Bölge Müdürlüğü’ kurulacağını ve bölgede bulunan tüm Osmanlıca eserlerin burada toplanacağını belirterek, “Bu merkezin açılmasıyla Osmanlı eserlerinin daha çok araştırmacının hizmetine sunulması ve Osmanlı tarihinin daha geniş açısıyla ele alınması mümkün olabilecektir” diye konuştu.