T.C. Mevlana Kalkınma Ajansı öncülüğünde, T.C. Karaman Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve  Karaman Ticaret ve Sanayi Odası katkıları ile bölgemizin peynir çeşitliliği ve zenginliğinin ülkemizde ve dünyada tanıtılmasına vesile olmak, sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın üretim ve satışlarının artmasını sağlamak, bölgemizin potansiyelini tanıtmak, iş ortamını geliştirmek ve ikili iş görüşmelerine imkân sağlanması adına İstanbul  Peynir Festivali' ne standlı katılım sağlandı. Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri İstanbul Peynir Festivaline damga vurdu. Ayrıca Karaman standında yöresel ürünlerimiz de yoğun ilgi gördü. Standımızda bulunan Yöresel Ürünler ve Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri yaklaşık 20 ulusal kanal tarafından haberleştirildi. Dolayısıyla festival katılımı sektör tanıtımının yanısıra Karaman’ ın tanıtımına da büyük katkı sağladı.

Her yıl düzenlenerek alanında otorite ve geleneksel hale gelecek olan etkinlik; hem ulusal peynir üreticiliğine büyük destek sağlayacak, hem de ülkemiz peynirciliğinin özellikle uluslararası arenada tanınması için önemli rol oynayacak.

Her biri farklı lezzetler barındıran, değişik yöntemlerle hazırlanan, adına festivaller düzenlenen peynir önemli besin kaynakları arasında yer almaktadır.
Sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan, 190'dan fazla çeşidiyle dünyanın en zengin peynir kültürlerinden birine sahip olan Türkiye’nin peynir çeşitliliğinin ülkemizde ve dünyada tanıtılmasına vesile olarak, sektörün üretim ve satışlarının katlanarak artması ve dünyada hak ettiği yeri alması İstanbul Peynir Festivali’nin ana hedefini teşkil etmektedir. Bu bağlamda 08.12.2017 tarihinde Karaman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alınan Karaman Divle Obruğu Tulum Peynirinin ulusal ve uluslarası arenada tanıtımının çok önemli olduğu anlaşılmaktadır. 

T.C. Mevlana Kalkınma Ajansı, bölgemizin tarım ve hayvancılık potansiyeli doğrultusunda süt ve süt ürünleri sektörü önemli bir gelişim sürecinde olması, lokal üreticilerimizin teşvik edilmesi, yeni pazarlara erişiminin sağlanması, Coğrafi İşaretli Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri' nin tanıtımı, sektör paydaşlarının bilgi, birikim ve kültürlerinden istifade edilmesi yönünde desteklerini sürdürmektedir.


Festivalde ayrıca konferans, panel ve workshoplar, peynir yapım gösterileri,  bilgilendirici etkinlikler, peynir sohbetleri, konser ve yarışmalar, dev peynir heykelleri ve çocuk aktivitelerine de yer verildi. Bununla birlikte tanınmış ekran yüzleri, ünlü aşçılar, gurmeler ve araştırmacı yazarların da yer aldığı İstanbul Peynir Festivaline ulusal basın da yoğun ilgi gösterdi.