Çanakkale bu toplumu dinamizme etmeye yeter
Tarihçi Yazar İbrahim Refik, Çanakkale Zaferi ile dünyanın tarihinin değiştiğini belirterek, kahramanlık destanlarının bu toplumu dinamizme etmeye fazlasıyla yeteceğini söyledi. Karaman Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Çanakkale’nin Ruh Portresi” adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Refik “Bugün bize düşen üstünde yaşadığımız toprağı tanımamızdır. Çanakkale ruhu ile dopdolu nesiller yetiştirmektir. Çanakkale bu toplumu dinamizme etmeye yeter de artar bile" dedi.  Anadolu topraklarında 3 kırılma yaşandığını ve bunların; dil, din ve tarih şuuru kırılması olduğunu belirten Tarihçi Yazar İbrahim Refik, "Hala bunun sancılarını yaşıyoruz. Eğer biz ders alabilirsek yeniden dirilişimiz için Çanakkale Zaferi bize yeter" dedi. Batılı bazı düşünürlerin Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu "Hazine sandığının üzerinde oturan dilenci"ye benzettiğini belirten İbrahim Refik, "Bu coğrafya çok pahalı coğrafya. Bu coğrafya kolay vatan edinilmedi. Bu coğrafyada oturmanın bir bedeli var" diye konuştu ve Çanakkale Zaferi'ni yaşanmış kahramanlık destanlarından örnekler vererek anlattı. Çanakkale Savaşı'nı insanlık tarihinin o güne kadar kaydetmediği bir savaş olduğunu, savaş meydanlarında ölüm tarlaları, şırıl şırıl kan akan dereler oluştuğunu anlattıktan sonra, "Nasıl Malazgirt Zaferi ile Anadolu Türklere kapılarını açmışsa Çanakkale Zaferi de Türklere Anadolu'nun tapusu vermiştir" dedi.
Karaman Mahalli İdareler Müdürü Abdullah Şahiner, Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Bekir Aksoy, İl Müftüsü Nuri Değirmenci, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hamdi Pehlivan ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Erkan’ın da hazır bulunduğu konferansta Tarihçi Yazar İbrahim Refik “Bazı olaylar vardır milletler için dönüm noktasıdır. Çanakkale bu olaylardandır. Çanakkale de yaşananlar sadece kuru bir ‘savaş’ kelimesiyle açıklanamaz. Orada yaşananlara ancak bir milletin şahlanışı denebilir. Çanakkale, Anadolu insanının yüreğindeki iman gücüyle o zamanlarda ki dünyanın en güçlü devletlerine meydan okumasıdır.” dedi. 
Karamanlıların ilgiyle takip ettiği konferans Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Bekir Aksoy’un Tarihçi Yazar İbrahim Refik’e plaket vermesi ile sona erdi.