ANKARA (AA) - Sualtı fotoğrafçısı ve görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan, 10 yıldır titiz ve özverili bir çalışmayla görüntülemeyi başardığı dönemin yakın tanığı savaş batıklarının fotoğraflarını, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünde sanatseverlerin beğenisine sundu.

Eserlerini ilk kez gün yüzüne çıkaran Ceylan'ın Çanakkale'nin sualtı zenginliklerini anlatan fotoğraflarından oluşan sergi, Ankara Esenboğa Havalimanı İçhatlar Gidiş Terminali'nde ziyarete açıldı.

Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalışmasını Çanakkale'yle ilgili yapılan "sıradışı" bir iş olarak tanımladı.

Serginin yılların birikiminden oluştuğunu anlatan Ceylan, "Çanakkle Boğazı, Çanakkale'deki savaş batıkları envanter itibariyle dünyada ilk sırada ama maalesef Çanakkale'de profesyonel anlamda bu işi icra eden, orayı tanıtan bir dalış okulumuz bile yok" dedi. 

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı olması sebebiyle sergi açmayı düşündüğünü belirten Ceylan, şunları söyledi:

"Dolayısıyla sergide yüz fotoğraf var, '100. yılında 100 fotoğrafla sualtından Çanakkale.' Çanakkale'deki hem çok derinlerde olan Atılay denizaltısı, Midilli gibi batıkların görüntüleri var hem de yüzeye yakın olan var. Bir de Çanakkale boğazı ekosistem olarak da çok farklı yani ticari gemilerin geçiş noktası bir çok İndo-pasifik kökenli türde orada yaşam alanı bulmuş. Çanakkale Boğazı tam bir araştırma merkezi, laboratuvarı denilebilir. Bu sergiyi 100. yılında Çanakkale'ye atfederek hazırladım."

Ceylan, serginin bir ay açık kalacağını söyledi. 

Sergi'nin açılışına CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, TAV Esenboğa Genel Müdürü Nuray Demirer ve bir çok sanatsever katıldı.