KONYA (AA) - Konya Olgunlaşma Enstitüsü tarafından Selçuklu motifleri ve renkleri temel alınarak tasarlanan koleksiyon, "Selçuklu'dan Günümüze Zarafet Esintileri Defilesi"nde sergilendi.

Konya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Zerrin Kırtıl, Zazadin Han'da gerçekleştirilen defilede yaptığı konuşmada, Konya ve çevresinde kaybolan ve yaşatılmaya çalışılan el sanatları, gelenek ve görenekleri araştırıp gelecek kuşaklara aktarmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Defileyi Konya Valiliğinin desteği, Selçuklu Belediyesinin katkılarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Kırtıl, "Koleksiyonumuzu hazırlarken Selçuklu eserlerinde bulunan motiflerden ve renklerden faydalandık. Konya'nın simgesi olan çift başlı kartal, Sahip Ata Külliyesi'nde bulunan çinilerdeki mavi tonları ve İnce Minare'nin taç kapısındaki bezemelerin her bir parçasındaki ayrıntılardan ilham aldık" diye konuştu.

- "Selçuklu eserlerini anlatan tüm objelerdeki ayrıntılar yol gösterdi"

Kırtıl, Kubadabad Sarayı'nın çinileri, Selçuklu yıldızları ile Alaaddin Camii'nin tavan ve mihrap çinilerinden de esinlendiklerini ifade etti.

Koleksiyondaki özgün desenlerin el ve sanayi nakışı olarak işlendiğini dile getiren Kırtıl, şunları kaydetti:

"Enstitümüzce, kadın ve erkek kıyafetlerinden oluşan zengin bir koleksiyon hazırlandı. Koleksiyonumuzu hazırlarken Anadolu Selçuklu eserlerini anlatan tüm objelerdeki en küçük ayrıntılar bizlere yol gösterdi. Anadolu Selçuklu Devleti'nde farklı alanlarda kullanılan tepme keçe sanatımızı yaşatmak üzere okulumuzdaki atölyelerde üretilen keçeler, çeşitli kıyafetler ve gelinliklere uygulanarak beğeniye sunuldu. Kıyafetlerde kadınların dili olan oyalar, başlık ve takılar kullanıldı."