KARTAP (Karaman Tanıtım Platformu) tarafından yaklaşık bir yıldır, 300 Karaman sevdalısı hemşerimizin çalışarak ürettiği bir çalıştayın sonucu olarak hazırlanan 'Sevdamız Karaman' adlı kitabın basın toplantısı Grand Karaman Otel’de yapıldı.

KARTAP Başkanı Rıza Duru burada yaptığı konuşmada;  “KARTAP'ın kuruluşu son dönemlerde çok sık duyduğumuz ve adı Karaman ile anılan önemli bir birliktelikten hepimizin haberi vardır. Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) olarak bildiğimiz bu topluluğun çalışmaları ve düşünceleri bu gün bizleri bu güzel ortamda bir araya getirmiştir” dedi.

EVET AMA NEDİR BU KARTAP, NİÇİN VE NASIL KURULMUŞTUR?

Öncelikle KARTAP’ın gönüllülük sistemi ile çalışmayı kabul etmiş kişilerden oluştuğunu ifade eden Duru konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Karaman tanıtım ve turizmi konusunda çalışmalar yapmak üzere kurulmuş "Karaman Sevdalıları" topluluğudur. Maddi bir çıkar beklemeden Karaman'ın tanıtımı için ne yapabiliriz sorusuna yanıt arayan bu platformun temeli 2015 yılında atılmıştır.

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkan yardımcılığını yaptığım o dönemde yoğunlaştığım tek konu, Karaman'da turizm ve tanıtımın geliştirilmesi ve kent esnafımıza alternatif bir gelir yolu açılması şeklinde olmuştur. Bu düşünce ile çok sayıda projeye imza atılmış, Karaman'ın geleceğine damga vuracak sayısız çalışmalar yapılmış veya yapılmak üzere projelendirilmiştir. İşte o dönemde, Ethem Büyükköse arkadaşımız yanıma gelerek, bu çalışmalarımıza karşılıksız yardım etmeyi, Karaman için çalışmayı ve bu çalışmalarda başarılı olmanın yolunun kurulacak sivil platform olacağını önerip, bu konudaki istek ve bilgi birikimini bizlerle paylaşmaya başladı. İlk olarak bu günkü KARTAP kurularak bugüne kadar gelmesi sağlandı.

“KARAMAN'IN TURİZM VE TANITIM KONULARINDA Kİ EKSİKLİĞİ”

Karaman'ın 1989 yılından bu yana iyileşmeyen bir yarası vardır o da hala Konya'nın bir ilçesi olarak tanınması ve kendi kimlik kişiliği ile tanınmamasıdır. 1869 yılından 1989 yılına kadar Konya'nın ilçesi olarak yaşamını devam ettiren Karaman, il olduktan sonraki en büyük sorun tanıtım veya tanınırlık noktasında yaşanmıştır. Sayılarca uygarlığa kucağını açmış, beyliklere başkentlik yapmış bu güzel kentimiz, kendi kilimi ve kişiliğini yaşayamadığı 120 içerisinde türküleri Konya türküsü olarak söylendi, halk oyunları Konya oyunu olarak oynandı, yemekleri Konya yemeği olarak yenildi. Tabi ki bunun kaçınılmaz sonucunda "Konya'nın Karaman" sözcüğü yaygınlaştı. İşte burada hepimize düşen görev olduğunu anımsadık ve Karaman'ın kendi değerlerinin açığa çıkarılması noktasında çalışmalar yapılması ve bu çalışmaların kalıcı olarak aktarılması gerektiğini düşündük. Ve bu görevin KARTAP gibi hiçbir siyasi, etnik veya sosyal düşünceye yakın olmayan, herkese aynı mesafede bulunan gönüllüler tarafından gerçekleşebileceği kararına vararak çalışmalara başladık. Bu düşünce ile "Gelenekten Aşeneye Karaman Mutfağı" adını verdiğimiz Karaman mutfağını tanıtan kitabimiz, belediyemizin katkıları ile yayını ve dağıtımı yapılarak piyasaya sunuldu ve çok güzel tepkiler aldı. Buda bize kamçı görevi yaparak çalışma azmimizi yükseltti ve çalışmalarımıza çok yoğun bir şekilde başlamamıza aracılık etti.

ÇEVRİMİÇİ TOPLANTILAR VE KARAMAN GÖNÜLLÜLERİNİN BİR ARAYA TOPLANMASI

KARTAP'ta yapılacak olan çalışmaların tüm Karamanlılar tarafından yürütülmesi ve güzel kentimizin gelecekteki yaşamını daha kimlikli ve kişilikli sürdürebilmesi için en önemli maddelerden birisi, geniş katılımlı bir çalıştay düzenlenmesi olacağını benimsedik. Ama tüm dünyanın etkilendiği pandemi dolayısı ile böyle bir çalışmanın zor olacağını, değişik çıkış yolları aramamız yolunda görüş birliğine vardık. Ve en iyi çalışmanın çevrimiçi toplantılar düzenleyerek belirlenen konular üzerinde çalışmalara devam etmemiz çok doğru bir yol dedik ve başladık çalışmaya. İyi ki de demişiz.

Çok güzel çalışmalar ortaya çıktı ve konularında etkin ve yetkin hemşehrilerimizle bir araya gelerek Karaman'da turizm ve tanıtım çalışmalarını masaya yatırdık. Karaman için çok değerli fikirler ortaya çıktı. Ben buradan bu konuda fikir sunan, düşünen sevdalılarımıza teşekkürlerimi iletiyorum.

"SEVDAMIZ KARAMAN" kitabının çıkış noktası ve yapılan çalışmalar 11 grupta yaklaşık 350 katılımcının yer aldığı bu çalıştayda ortaya çıkan görüş ve önerilerin, güzel bir Karaman için yapılacak olan çalışmalara kılavuz olması yolunda çok önem göstermektedir. Ama, büyük emek vererek ve haddimizi aşmadan yapılan bu çalışmaların, uygulama noktalarına yani gerekli kurum ve kuruluşlara ulaştırılması ile son bulması, başarılı bir çalışmaya mutlu son ekleyecektir. Bu düşünce ile ilgili kurum ve kuruluşlara ulaşmanın en önemli yolu bir kitap yayınlamak şeklinde olmuştur. KARTAP gönüllüleri ve işin mutfağındaki teknik ekip hiçbir maddi çıkar düşünmeden çalışmış, bu güzel çalışmayı kitap olarak Karaman'ın geleceğine hediye ederek, sosyal sorumluluklarını yerine getirmişlerdir.

NEDEN BU KİTAP?

Aklımıza gelen ilk soru, neden bu kitap? Şeklinde olmaktadır. Evet, neden bu kitap.

Bu güzel kentimizi, kendimiz gibi görmek istediğimiz için bu kitap. Kent dışında olup ta Karaman'ın tanıtımında " taşın altında benimde elim olsun" diyen hemşehrilerimiz olduğu için bu kitap. Karaman yönetiminde söz sahibi olan her birime, bir nebze dahi katkı sağlama isteğimiz olduğu için bu kitap. Siyasi Partilerin seçim öncesi hazırlayacakları seçim bildirgesinin kaynağı olarak görüleceği ve Karaman'ın sorunları ile çözüm önerilerini belirterek bir anlamda " SEÇMEN BİLDİRGESİ" olarak anlaşılacağı için bu kitap. Kısacası, Karaman sevdamız için bu kitap.”

Toplantıya, Karaman eski Milletvekili Mevlüt Akgün, KAREV Başkanı Veli Bozkır, Prof. Dr. Bilgihan Gülcan, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu, İKEV Başkanı Suat Yıldırım, Canhasan Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Adnan Baysal, TRT sanatçısı Hasan Eylen, KARTAP çalışma grubu başkanları ve basın mensupları katıldı.