SİVAS (AA) - Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Osmanlı yapılarından sıbyan mektebi onarılarak turizme açılacak.

Sivas İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karacören köyünde bulunan son dönem Osmanlı yapılarından "sıbyan mektebi"nde onarım gerçekleştirilecek.  

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunca 2010 yılında tescili yapılan, önceleri okul olarak kullanılan, son zamanlarda ise atıl durumda bulunan mektebin restorasyonuna başlandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, geçmişin zengin kültür birikimini günümüze kadar taşıyan eski yapıları kente kazandırmakta ısrarlı olduklarını vurguladı. 

Bu yapıların şekilsiz, biçimsiz beton binalardan çok farklı olduğuna dikkati çeken Ayhan, şunları belirtti: 

"Zamana meydan okur gibi günümüze dek ayakta kalmayı başarmış, mimari üslubuyla herkeste hayranlık uyandırmıştır. Valimiz Alim Barut da kültür mirasımız olan bu değerlerimizi gelecek kuşaklara taşımak için sahiplenilmesi gerektiğini vurguladı ve bizlere de bu yönde talimat verdi. Açık hava müzesi Sivas'ın, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmak bizlerin görevidir." 

Karacaören köyünde bulunan sıbyan mektebinin restorasyon projesi için 19 bin lira ödenek ayrıldığını belirten Ayhan, projenin Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmasının ardından restorasyona başlanıldığını bildirdi.

Ayhan, restorasyon için 266 bin 680 lira ödenek ayırdıklarını sözlerine ekledi.