AKSARAY (AA) - Aksaray Somuncu Baba Minyatür Müzesinde rehberlik yapan Ahmet Kuşsan, araştırarak öğrendiği Hacı Bayram Veli'nin hocası Somuncu Baba'nın hayatını kitaplaştırdı.

Aksaray Belediyesine ait müzede 1,5 yıldır ziyaretçilere Somuncu Baba olarak bilinen Şeyh Hamid-i Veli'yi anlatan Kuşsan, kendisine yöneltilen sorulara cevap verebilmek için büyük alimin hayatını derinlemesine araştırmaya başladı.

Çeşitli kaynaklardan edindiği bilgilerle müzeyi ziyaret eden turistleri aydınlatan Kuşsan, Somuncu Baba'nın hayatına ilişkin kitap yazmaya karar verdi. Kuşsan, yaklaşık bir yıl süren çalışmanın sonunda "Sırr-ı Esrar Somuncu Baba" kitabını hazırladı.

Kuşsan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacı Bayram Veli'nin hocası Somuncu Baba'nın hayatının, müzede minyatürlerle 12 bölümde anlatıldığını söyledi.

Minyatürler arasında Somuncu Baba'nın Şam ve Hicaz'a yolculuğu, Bursa Ulu Camii’ndeki vaazı ve Aksaray'da yaşantısı gibi kesitlerin, minyatürlerle halkın bilgisine sunulduğunu belirten Kuşsan, kendisinin de ziyaretçilere rehberlik ettiğini ifade etti.

Ziyaretçilerin, Somuncu Baba ile ilgili çok ciddi sorular yönelttiklerini anlatan Kuşsan, "Sorular karşısında oldukça zorlanıyordum. Kendimi geliştirmeye çalıştım. Böylece birçok detaylı bilgiye ulaştım. İnsanlara bunları anlatıyorum, çok memnun oluyorlar. Hatta bazen ziyaretçilerin duygulandıklarını, gözyaşı döktüklerini görmek beni de derinden etkiliyor" diye konuştu.

- "Somuncu Baba'yı anlamak ve anlatmak çok önemli"

Kuşsan, gördüğü bir rüyadan etkilenerek kitap yazma ihtiyacı hissettiğini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Somuncu Baba'nın hayatının insanları çok etkilediğini görüyorum. Somuncu Baba'yı anlamak ve anlatmak çok önemli. O ki İstanbul'un fethinin mayasıdır. Hacı Bayram Veli'nin hocasıdır. Hacı Bayram Veli, Akşemseddin'in, o da Fatih Sultan Mehmet'in hocasıdır. Netice itibariyle de Somuncu Baba, İstanbul'un fethini hazırlamıştır. Kitabım, Somuncu Baba'nın hayatını baştan sona anlatıyor. Somuncu Baba'nın fazla bilinmeyen birçok yönü var. Bugün insanlara sevgi lazım, sevgi için insanlar Somuncu Baba'yı iyi anlamalı. Somuncu Baba, müderris olabilecek ilme sahipken, somun pişirmiş, benliğini yok etmiştir. Kendisini insanların yararına sunmuştur. Biz de bu şekilde kibrimizi yok ederek, kendimizi insanların yararına sunmalıyız. İnsanlara sevgi aşılamalıyız. Somuncu Baba ile alakalı çok fazla yazılmış eser var. Bu eserlerin hepsi bir nefestir. Bizim kitabımız da bu nefeslerden birisidir."