KIRIKKALE (AA) - Devlet Tiyatroları (DT) ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün iş birliğinde yürütülen sosyal sorumluluk projesi kapsamında "Son Kuşlar" adlı oyun, Kırıkkale'de cezaevinde sahnelendi.

Kırıkkale F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda sahnelenen oyunu, Vali Ali Kolat, Başsavcı Osman Kaçar ve İl Jandarma Komutanı Albay Harun Karabulut ile tutuklu ve hükümlüler ilgiyle izledi.

Oyunun yönetmeni ve başrol oyuncusu Turgay Tanülkü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1981 yılından beri büyük cezaevlerinde tiyatro oyunları sahnelediğini belirtti.

Son dönemde, Adalet Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle cezaevlerindeki tiyatro gösterilerinin sosyal sorumluluk projesi haline dönüştüğünü anlatan Tanülkü, "Yaşım 62 oldu. Benden sonra da bu tiyatro gösterilerinin devam etmesini istiyorum" dedi.

Sosyal sorumluluk projelerinin önemini vurgulayan Tanülkü, "Sosyal sorumluluk projeleri manevi bir durum. Maddi bir anlam içermiyor. Hem oyuncular için hem de kurumlar adına ücretsiz. Bütün mahkumlara ulaşmak niyetindeyiz. Daha önce 3 ay deneme yaptık. Oradaki eksikleri, hataları gördük. Şimdi bu oynadığımız 'Son Kuşlar' adlı oyunu cezaevlerine yakışır şekilde, eksiksiz oynuyoruz. Cezaevlerini bilen insanların böyle güzel projeleri yapması gerektiğini düşünüyorum çünkü dışarıdan gelince olmuyor" diye konuştu.

"Son Kuşlar"ın, Sait Faik Abasıyanık’ın bir eseri olduğunu hatırlatan Tanülkü, "Son Kuşlar oyunu, cezaevinde yatan mahkumlar için bir çağrışımdır. Ben de 1970 yılında Ulucanlar Cezaevindeydim. Kuşun ne demek olduğunu bilirim. Kuşlar geldiği zaman parmaklıklar umuttu, bağlantıydı" ifadelerini kullandı.

Tanülkü, bu oyunu ilk olarak Ankara Sincan Ceza İnfaz Kurumu'nda sahnelediklerini belirterek, "Şimdi ilk durağımız Kırıkkale ve sonra tüm Türkiye'yi kapsayan bir turne olacak" dedi.

 

- "Cezaevinde olduklarını unutturabilirsek ne mutlu bize"

Cezaevlerindeki tiyatro gösterileri, benim ülkeme olan manevi borcumdur" diyen Tanülkü, şunları kaydetti:

"Devlet Tiyatrosundaki sanatçılar, tanımadığı insanların vergilerinden maaş alan insanlardır. Dolayısıyla onlar sana gelemiyorsa sen onların ayağına gideceksin. Sabah giriyoruz saatlerce içeride kalıyoruz, cezaevinde hiç gocunma olmadan son derece mutluyuz. Onların yediği yemeklerden yiyoruz, çayımızı içiyoruz. Okumamış olabiliriz ancak böyle tiyatro oyunlarıyla onlara bir nebze cezaevinde olduklarını unutturabilirsek ne mutlu bize. Eğitimden, sanattan geçerek bir barış elde edeceğimize inanıyorum. Onun için bir yol hikayesi seçtik. Burada yatan mahkum arkadaşlara hep birlikte sahip çıkmamız gerekir. Bunları eğitmemiz, okutmamız gerekir."

Turgay Tanülkü, bugüne kadar bin 740 mahkumla tiyatro yaptığını belirterek, farklı suçlardan yatan insanları sahnede el ele tutuşturup selam verdirdiğini ifade etti.

Yaklaşık 30 yıldır cezaevlerinde tiyatro oyunu sahnelediğini dile getiren Tanülkü, "Bir gün ailesiyle cezaevindeki babasını ziyaret eden küçük bir kız çocuğu yanıma gelip elimden tuttu ve 'ben okumak istiyorum' dedi. Büyüyünce ne olmak istediğini sordum. Savcı olmak istediğini söyledi. Belli ki babasına olan özlemi gidermeye kısıtlı zaman yetmemiş. İşte o küçük çocuk hukuk fakültesini bitirdi. Şimdi sınavlarında başarılı göstererek savcı oldu. Şu anda mahkumlardan 'durumum yok, çocuğumu okutamıyorum', 'bana destek ol' diye mektuplar geliyor. Destek vermeye çalışıyorum" diye konuştu.