Türk sinemasının efsane filmlerinden, Metin Erksan imzalı Altın Ayı ödüllü “Susuz Yaz”, genç sinemacılara ilham vermeyi sürdürüyor. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi dört genç, filmin çekildiği Bademler köyüne yaklaşık 50 yıl sonra yeniden giderek filmin izlerini sürdü. Öğrenciler, belgeselleri "Susuz Yaz’ın İzinde" ile Makedonya’nın Ohrid kentinde yapılan Feelmotion Film Festivali’nde ödül kazandı.

Erol Taş ve Hülya Koçyiğit’in başrollerini oynadığı, Metin Erksan imzalı Susuz Yaz, 1963 yazında Urla Bademler köyünde çekildi ve 1964 yılında Berlin Film Festivali’nden kazandığı Altın Ayı ödülü ile uluslararası alanda ödül alan ilk Türk filmi oldu. Film, Martin Scorsese’nin Dünya Sineması Projesi kapsamında 2013 yılında restore edilerek DVD olarak tekrar yayınlandı. Türk sinemasının efsanesi Susuz Yaz, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 4. sınıf öğrencileri İrem Özyürek, Duygu Uzel, Ural Atakılınç ve Funda Kocaman’a da ilham verdi. Genç sinemacılar, çektikleri “Susuz Yaz’ın İzinde” isimli belgeselleriyle, köyde yaşayan birçoğu da bazı sahnelerde rol almış insanların filmle ilgili anıları ve Susuz Yaz’ın çekildiği eşsiz mekanları anlattı.

En ilham verici film ödülü

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Bayram’ın danışmanlığında çektikleri belgeselleriyle, Makedonya’nın Ohrid kentinde yapılan ve Avrupa’nın birçok ülkesinden öğrencilerin katıldığı Feelmotion Film Festivali’nde Yaşar Üniversiteli gençler, “En ilham verici film” ödülünü kazandı. Filmi 3. sınıfta çektiklerini belirten öğrenciler, belgesellerinin daha önce 23. Adana Film Festivali Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve 36. Moskova VGIK Öğrenci Filmleri Festivalinde belgesel dalı finalisti olduğunu, 53. Antalya Film Festivalinde Ulusal Belgesel Gösterim Seçkisinde, 17. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivalinde ise Ulusal Film Seçkisinde yer aldığını ifade etti.