Ordu’da, 19’uncu yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan ve 1973 yılına kadar 31 valiye hizmet veren ‘Eski Vali Konağı’nın restorasyonu tamamlandı.

Altınordu ilçesi Taşbaşı Mahallesi Sıtkıcan Caddesi’nin girişinde 19. yüzyılın Osmanlı mimarisiyle inşa edilen ve Ordu’nun ilk Valisi Fazıl Özelçi’den itibaren 1973 yılına kadar 31 valinin konut olarak kullandığı ‘Eski Vali Konağı’nın restorasyon çalışmaları sona erdi.

Çocuk kütüphanesi olacak

Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen ödenek ile Eski Vali Konağı’nın restore çalışmalarının 1 yıl içerisinde tamamladığını söyledi. Yakın bir sürede geçiş kabulü olacağını anlatan Toparlak, Eski Vali Konağı’nın iç çalışmaları tamamlandıktan sonra ‘çocuk kütüphanesi’ olarak hizmete açılacağını aktardı.

Devlet mülkiyetinde iken 1973 yılında özel şahıslara satılan Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birisi olarak dikkatini çeken tescilli yapılarından birisi olan ‘Eski Vali Konağı’ binası, Vali Orhan Düzgün döneminde 60’ı aşkın hissedara tek tek ulaşılarak yoğun uğraşlar sonucu kamulaştırılarak özel mülkiyetten tekrar kamu mülkiyetine geçirilmişti.