Fotoğraf sanatçısı Firdevs Sayılan, Kazdağları’ndaki Antandros Antik Kenti’ne ait fotoğrafların yer aldığı sergiyi TBMM’de beğeniye sunacak.

Balıkesir’in Edremit Belediyesi ve Antandros Derneği tarafından kazı çalışmaları devam eden Kazdağları’nın ve Kuzey Ege’nin tarihi antik kenti Antandros’ta sanat ve fotoğraf sanatçısı Firdevs Sayılan tarafından çekilen 32 fotoğraftan oluşan sergi, 23 Aralık Salı günü TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde ziyarete açılacak. Kazı çalışmalarının devam ettiği Antandros Antik Kenti’ndeki çalışmaları yakından takip eden ünlü fotoğraf sanatçısının eserleri, TBMM’de bir hafta boyunca ziyarete açık kalacak.

Edremit Belediye Başkanı Kamil Saka, ortaya çıkan bulgular ile antik kentin geçmişinin M.Ö. 8. yüzyıla kadar uzandığını belirterek, “1989-1995 yılları arasında aralıklarla sürdürülen müze kurtarma kazılarında ele geçen eserler Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Ege Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Polat ve ekibi 2001 yılından bu yana farklı alanlarda çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalar sırasında değerli fotoğraf sanatçısı Firdevs Sayılan tarafından çekilen fotoğraflar ile antik Antandros’u ilçemizdeki sergilerden sonra bu kez TBMM’de beğeniye sunacağız" dedi.

Başkan Saka, 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip olan Antandros Antik Kenti’nin Anadolu’nun ve Avrupa’nın tarihine ışık tutacak önemli bir değer olduğunu ifade ederek, “Edremit Belediyesi olarak Antandros’un tarih, kültür ve turizm açısından bölgemizin yükselen değeri olduğunun ve bizlere gelecek nesillere aktarılmak üzere emanet edildiğinin bilincindeyiz. Geçmişine sahip çıkmayan nesillerin geleceği doğru kuramayacağı düşüncesi ile yaklaşık 15 yıldır büyük bir emek ve özenle ortaya çıkarılan Antandros Antik Kenti’ndeki çalışmalara destek olmayı hem bir görev, hem de geleceğe yönelik bir sorumluluk olarak görüyoruz. Dünyanın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yapan ve Roma kentinin kurucusu Aeneas’ın gemilerini inşa ettiği Antandros, ülkemiz ve bölgemiz turizmine ciddi bir ivme kazandıracaktır. Bu öngörü çerçevesinde Antandros’un en kısa sürede ören yeri statüsünü alıp, turizme açılması için belediyemiz imkanları ölçüsünde katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Saka, ‘Avrupa medeniyetini Yunanlılar kurdu’ tezini çürütebilmek için Antandros’tan İtalya’ya giderek Roma kentini kuran Aeneas’ın daha iyi tanıtılması gerektiğini de ifade etti.