TRABZON (AA) - Trabzon Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından hazırlanan Trabzon Basın Tarihi Belgesi için gala düzenlendi.

Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'ndeki galanın ardından gazetecilere açıklama yapan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, belgeselde Trabzon'un ve Türkiye'nin basın tarihini izlediklerini ifade etti. Öz, Trabzon'da basının mücadelelerle, zorluklarla bugüne geldiğini kaydetti.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay ise TGC tarafından hazırlanan belgeseli çok beğendiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Belgeselde, Trabzon'un basın tarihinden demokrasiye geçişin öyküsü, değerleri, bütün gazetelerin ayrı ayrı dillendirilmesi, internet medyası, raydo ve televizyonlar var. Çalışma, belgeselin ötesinde bir ansiklopedi gibi oldu. Böyle bir belgeseli hazırlayanlara ancak teşekkür edilir. Trabzon yaparsa en iyisini yapıyor. Sadece futbolda değil basında da Trabzon şampiyondur. Türkiye'de sağa sola nereye bakarsanız bakın Trabzon gıptayla izleniyor."

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da basın yayın hayatına katkısı olan herkese teşekkür etti. Gümrükçüoğlu, Trabzon'un basın yayın yönünden çok ayrı ve önemli bir konuma sahip olduğunu anlattı.

TGC Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özdemir, uzun süren araştırmalar sonrası böyle bir çalışmanın ortaya çıktığını, tarihe ışık tutmaya çalıştıklarını vurguladı. Özdemir, belgeselin Ankara ve İstanbul'da da galasının yapılacağını kaydetti.

Belgeselin metin yazarı ve yönetmeni, TGC Başkan Yardımcısı Tahir Orhan ise Trabzon’daki basın kuruluşlarının çalışmaları, ilk basılan gazetelerin örnek sayılarının görüntülendiği belgeselin 80 dakika olduğunu ve aylar süren bir çalışma sonucunda ortaya çıktığını belirtti.