ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de bu yıl 9'uncusu gerçekleştirilen Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu'na katılan 60 öğrenci, etkinlik süresince 5 yabancı seramik sanatçısının çıraklığını yaparak hem sanatsal hem de kişisel gelişimlerine katkı sağlıyor.

Sempozyum Düzenleme Komitesi Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Uzuner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sempozyuma Almanya, Arjantin, Tayland, Japonya ve ABD'den seramik sanatçılarının katıldığını söyledi.

Bu sanatçıların özgün çalışmalar yaptığını belirten Uzuner, şöyle konuştu:

"Tayland'dan gelen Tuk Sukumari, ülkesinde olan bir orkidenin dev boyutlu eserini yapacak ve bunu Türkiye'de bırakacak. Sempozyumda Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen yaklaşık 60 öğrenci de yer alıyor. Öğrenciler burada yabancı seramik sanatçıların asistanlığını yapıyor. Burada usta-çırak ilişkisi var. Öğrenciler bu yabancı sanatçıların bilgi birikiminden faydalanarak kendilerini hem sanatsal hem de kişisel bakımdan geliştiriyor. Her sanatçının kendi bilgi birikimi, tekniği ve felsefesi var. Öğrenciler bu sempozyum sonuna kadar çok şey öğrenecek. Şimdiye kadar bu sempozyumdan faydalanan yaklaşık 500 öğrenci oldu. O yüzden burası çok iyi bir okul. Öğrenciler ile yabancı seramik sanatçılar arasında çok güzel bağlantılar oluyor. Sanatçılar, yetenekli gördükleri öğrencilere iş imkanı da sağlıyor."

Arjantinli Vilma Villaverde ise sempozyumun öğrenciler için çok yararlı geçtiğini anlattı.

Birçok sempozyuma katıldığını ancak hiçbir zaman kendisine yardımcı olan bu kadar öğrencisinin bulunmadığın dile getiren Villaverde, "Buradaki asistanlarım bana çok yardımcı oluyor. Ülkeme gelmek isterlerse çalışma konusunda onlara kollarımı açarım" dedi.

AÜ Seramik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Sena Okumuş da yabancı sanatçıların deneyimlerinden istifade ettiklerini ve hata yapma olasılıklarını azalttıklarını belirtti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Burcu Gürcü, sempozyum etkinliklerinin keyifli geçtiğine değinerek, "Ödev haricinde ilk defa böyle bir çalışmaya katılıyorum. Onları izlemek keyif verici. Yüksek lisansım bittiği zaman yurtdışında çalışmayı düşünüyorum. Buradaki sanatçılarla iletişimimi sürdürerek ileride yurtdışında çalışma hayalimi gerçekleştirebilirim" ifadelerini kullandı.

Tepebaşı Belediyesi organizasyonunda 5 Eylül'de başlayan ve 20 Eylül'de sona erecek sempozyumda Almanya'dan Heike Hamann, Avustralya'dan Mitsuo Shoji ve Japonya'dan Satoru Hoshino da yer alıyor.