Sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez’in yazıp yönettiği 2. Abdülhamid Han’ı konu alan “Usta” isimli tiyatro oyunu Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ziraat Bankası’nın destekleriyle vatandaşlara ücretsiz olarak Piri Reis Kültür Merkezinde sahnelendi.

Tiyatroya, Karaman Valisi Fahri Meral, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay İlhan Şen, Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Ziraat Bankası idarecileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Osmanlı hanedanının 34. Padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han'ın şehzadelik günlerinden başlayıp, son günlerine kadar olan dönemini anlatan ve baba-kız ilişkisi üzerinden ilerleyen oyunda Abdülhamid Han’ı ünlü oyuncu Ahmet Yenilmez canlandırdı. Yenilmez'in yanı sıra Tilbe Germencik ve Zülfü Demirtaş'ın rol aldığı oyunda teknik yönetmenliği Uğur Gürel, dekoru Ferit Sayak, makyajı Bahar Özbek, çekimi Çağatay Mutlu üstlendi.

Yenilmez tiyatro sonunda bir konuşma yaparak, 2. Abdülhamid Han’ın, tarihte anlatıldığı haliyle pek uyuşmadığını belirterek, “Birileri, ister kötüleme, ister iyileme adına, Abdülhamid’i biraz kendilerine göre yorumlamışlar. Abdülhamid Han, şehzadeler içerisinde, padişah olma ihtimali en düşük olan kişi, önünde amcası ve ağabeyi vardı. Amcasının bir cinayete kurban gitmesi ve ağabeyinin rahatsızlığı nedeniyle tahta çıkarıldı." diye konuştu.

“Karaman’da bir köy var. Türkçeyi ana ütü atfeden birinin köyü. Köyün adı da Balkusan köyü. Kusmuğu var, adı bal. Muhteşem bir şey muhteşem.” diyerek sözlerine sanattan söz eden Yenilmez, şunları aktardı;

“Sanatın toplumları terbiye etmek gibi bir misyonu yoktur. Terbiye edebilir mi, eder. Tabi ki terbiyesizde eder. Sanatçının bir tek görevi vardır, yalansız, hilesiz, ayna tutmak. Biraz önce size bir ayna tuttum. 100 yıl önce böyle bir insan geçmiş ve bunlar yaşanmış. Şimdi soruyorum size. Aynada şunu görebildiniz mi? Bugünkü yaşadıklarımızla o günkü yaşananlar ne çok benziyor değil mi?”

Yenilmez, Karaman’a sayısız defa geldiğini ve burada sahne almaktan çok mutlu olduğunu da sözlerine ekledi.

Tiyatro sonunda Ahmet Yenilmez ve ekibi ayakta alkışlandı.