KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü tarafından açılan Mevlana ve Mevlevilik Araştırmaları İnterdisipliner Yüksek Lisans Programı'nda, Türkiye'nin yanı sıra Hindistan, Malezya ve İran'dan 57 öğrenci eğitim görüyor.

Enstitü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, Mevlana ve Mevlevilik araştırmalarına çok farklı ülkelerden talep olduğunu belirterek yüksek lisans programında Türkiye'nin yanı sıra Hindistan, Malezya ve İran'dan 57 öğrencinin eğitim aldığı söyledi.

Enstitüye doktor, avukat, müzisyen, ilahiyatçı ve iktisatçı gibi çok farklı meslek gruplarından başvurular geldiğini ifade eden Temizel, "İnterdisipliner formatındaki programımızda Mevlana dönemi Selçuklu ve Konya tarihi, Mevlevilik kültürü, Mevlana ve eserleri, Doğu ve Batı edebiyatlarında Mevlana ve eserleri, Türk tasavvuf müziği, araştırma usulleri dersleri işleniyor. Bunun yanı sıra iki yıldır, öğrencilerimize bilimsel hazırlık programı da uyguluyoruz. İki dönem Farsça, Osmanlı Türkçesi ve Mevlana araştırmaları dersleri veriliyor" diye konuştu.

- "Türkçe'yi Konya'da öğrendim diyebilirim"

Yüksek lisans programına katılmak için Konya'ya gelen Hintli Mahir Nirathinmel de ülkesinin güneyindeki Kerala şehrinde ilahiyat eğitimi aldığını dile getirerek şunları kaydetti:

"Öğretim üyelerimizden biri Mesnevi'yi dilimize çeviriyordu. Orada 'kendini bilmek' diye bir söz vardı. Bu, benim çok hoşuma gitti. Hayatımı değiştirdi. Ardından Mevlana'nın şehrine geldim. Mevlana ve Mevlevilik üzerine yazılmış eserleri inceledim. Felsefesini, düşüncelerini çok sevdim. Bu kültüre ait eserleri de inceledim ve çok etkilendim. Bunun üzerine bu alanda kendimi geliştirmek için Mevlana Araştırmaları Enstitüsünde yüksek lisans derslerine başladım."

Enstitüde hem Mevlana ve Mevlevilik üzerine hem de alanlarıyla ilgili dersler aldıklarını anlatan Nirathinmel, "Dersler sayesinde Türkçe'yi Konya'da öğrendim diyebilirim. Çünkü derslerimizi çok seviyorum" diye konuştu.