ÇANKIRI (AA) - Ahi Yaran Ekibi'nin 2015 sezonu açılışı bir alışveriş merkezinde düzenlenen gösteriyle yapıldı.

Başağalığını Recep Dereci ve küçük başağalığını Ali Dereci'nin yaptığı yaran ocağının 2015 sezonu açılışına, yaran gösterisiyle başlandı.

"Yaran"a özgü kıyafetleriyle Çankırı'daki bir alışveriş merkezinde bir araya gelen yaran üyeleri, alışveriş merkezinin ortasında halk oyunları oynayarak gösteri yaptı.

Gösteriye yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, yaran oyunlarını ilgiyle izledi.

Yaranın sorumlusu Büyük başağa Dereci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yaren ve bir çavuştan oluşan yaranda 2015 sezonunun açılışını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Gelenekleri yaşatmak, İslam ahlak ve faziletiyle bir araya gelen tüm örf ve adetleri yaşatmayı amaçladıklarını ifade eden Dereci, şöyle konuştu:

"Yaran da Oğuzlar'dan günümüze gelen kültür mirasıdır. Bu mirasa sahip çıkıp, gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Yaran düsturuyla yarenler, yaran gecelerinde eğitildi. 'Eline, beline, diline hakim ol' düsturuyla yaran sezonumuzu açtık."

Dereci, yaran gecelerini Türk kültürünün aktarıldığı etkinlikler olarak gördüklerini sözlerine ekledi.

- Yaran geceleri

Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdikleri bir esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında haftada bir gün bir araya geliniyor.

Sadece eğlence değil, bir dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor.

Küsler, bu gecede barıştırılıyor.