YOZGAT (AA) - YAKUP SALMAN - Yozgat'ta, hayatını müzik aletlerine adayan emektar usta, evinin bodrum katında yarım asırdır saz yapıyor.

Atölyeye çevirdiği evinin bodrum katında saz yapımını sürdüren İlhan Koldemir (78), ilerleyen yaşına rağmen mesleğini bırakmıyor. Az sayıda keman ve ud da yapan Koldemir, bugüne dek 2 bine yakın bağlama yaptı.

Esas mesleğinin marangozluk olduğunu belirten Koldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çıraklık döneminde çok iyi ud çalan ustasından etkilenerek müzik aletleri yapımına yöneldiğini anlattı.

Yaşı ilerlemesine rağmen, sağlığı elverdiği sürece saz yapımını sürdüreceğini dile getiren Koldemir, şunları söyledi:

"Rahmetli ustam çok güzel ud çalardı. O dönemler biz çıraktık ve ustam iyi bir sanatkardı. Yozgat'ın mahalli sanatçılarının sazlarını ve müzik aletlerini ustam tamir ederdi. Müzik aletleriyle o dönemde tanıştım. Daha sonra sanatı öğrendim, mobilya üzerine dükkan açtım ve askere gidene kadar bu işle uğraştım. Askerden geldikten sonra müzik aletlerine merakım arttı. Saz yapan iyi ustalarla tanıştım, gittim onlarla görüştüm, bazı bilgiler aldım. Daha sonra müzik aletleri yapımına başladım. Yaklaşık 30 tane keman ve çok sayıda ud yaptım. Ancak daha çok bağlama yapımıyla uğraştım ve halen devam ediyorum. Yaşım 78, Allah ömür verirse biraz daha çalışmak istiyorum."

Yaklaşık 50 yıldır müzik aleti ürettiğini, bugüne dek 2 bine yakın bağlama yaptığını belirten Koldemir, bir dönem Türkiye'nin yetiştirdiği önemli sanatçılardan Nida Tüfekçi ile birlikte çalıştığını, ondan çok şey öğrendiğini kaydetti.

- Nida Tüfekçi'nin öğrencisi

Uzun yıllar TRT'de Türk Halk Müziği sanatçısı olarak görev yapan ve daha sonra Devlet Konservatuvarında öğretim görevlisi olarak çalışan Nida Tüfekçi ile bir yılbaşı akşamında tanıştıklarını ifade eden Koldemir, "Nida hoca ile tanıştığımda 17 yaşında bir mahalli sanatçıydım. Daha sonra Nida hocadan ders aldım. Allah rahmet eylesin, Yozgat tezenesini, Yozgat mızrabını ondan öğrendim. Yozgat mızrabı ayrı bir mızraptır. Yozgat türkülerini, saz çalmayı Nida hocaya danışarak öğrendim" dedi.

- TRT günleri

TRT Ankara Radyosunda yayınlanan "Köy Saati" isimli programa uzun süre katıldığını aktaran Koldemir, "Orada da rahmetli Muzaffer Sarısözen hoca ile birlikte saz çalıp türkü söyledim. Radyo sanatçıları ile çok söyledim. Ahmet Sezgin asker arkadaşımdı, onunla saz çalıp türküler söyledim. Bu işi severek yaptığım için meşhur sanatçıların hepsiyle gezdim, dolaştım, tanıştım, bir şeyler öğrendim onlardan" diye konuştu.

İlhan Koldemir, saz yapımından ve saz çalmaktan büyük bir zevk aldığını, Yozgat'ta bu işi kendisinden başka yapan kimsenin olmadığını sözlerine ekledi.