Türk sinemasının gelmiş geçmiş en büyük platosu İstanbul’un nostaljik görüntüleri, Yeşilçam’ın gözüyle anlatılan belgeselde hayat buldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş., Türk Sineması’nın en büyük platosu olan İstanbul’u siyah beyaz filmlerden günümüze Yeşilçam’ın gözüyle anlatan bir belgesel yayımladı. Türk Sineması’nın 100’üncü yılı anısına hazırlanan belgesel, ilk filmlerden başlayarak doğası, silueti, sokakları, otomobilleri, vapurları, köprüleri, tramvayları ve boğazıyla hep başrolde olan İstanbul’u, nostaljik görüntüler eşliğinde izleyicinin beğenisine sundu. Yapımcılığını Veysel Karani Önen’in, yönetmenliğini ise Hüseyin Aydemir’in üstlendiği belgeselin müzikleri Serkan Akgün tarafından hazırlandı.

’Yeşilçam’ın Gözüyle İstanbul’ ismiyle hazırlanan belgesel, İstanbul’un belli bir ahenk ve düzen içerisinde işleyen bir şehir olduğunu, herkesin rüyalarını süsleyen ‘taşı toprağı altın’ imgesini tüm değişimlere rağmen hala koruduğunu, gerçek anlamda İstanbullu olmak için özel bir bilgi, görgü ve hayat felsefesi gerektiğini anlatıyor.

DEĞİŞEN İSTANBUL’UN BELGELERİ

İstanbul’un her evresinin film karelerine düştüğü belgeselde, şehrin ne kadar değiştiği, nereden nereye geldiği eski Yeşilçam filmleriyle gösterilerek, bu filmlerin değişen İstanbul’un belgesi olduğu vurgulanıyor. Yeşilçam’ın emektar sanatçıları, sinema tarihçileri ve İstanbul araştırmacılarının görüşleriyle katkıda bulunduğu belgesel, filmdeki mekanlar ile şimdikileri karşılaştırılarak, değişimin olumlu ve olumsuz yönlerini, sözü geçen mekanların en tanınmış yerinde işliyor.