Karaman'ın siyaset ve basın camiasında tanınan Osman Nuri Koçak yılların birikimini satırlara döktü. Koçak'ın yeni kitabı ‘Zamanın Nefesi’ kitabevlerinde yerini aldı.

“Yıllar süren bir çalışmanın sonucunda üç cilt olarak tasarladığım kitabımın birinci cildi basıldı ve dağıtıma girdi” diyen Osman Nuri Koçak kitabın arka kapağında şu ifadelere yer verdi:

“Atatürk'ün Nutuk adlı eseri ile neredeyse taban tabana zıt şeyler ifade eden Kâzım Karabekir’in, Ali İhsan Sabis’in Rauf Orbay’ın, Nurettin Paşa’nın, Cafer Tayyar’ın veya başka kahramanların anıları yok mu? Var. Neden var? Olayların, farklı pencerelerden yorumlandığı için var.

Bunlar hainler mi? Halk düşmanları mı? Elbette değiller Hepsi de katıksız vatanseverler. Atatürk öyle görmüş ve öyle yorumlamış, gelecek vizyonunu farklı kurgulamış, diğerleri farklı... Bu durum onların değerlerini aşındırır mı? Asla!

Çatışma var mı? Var... Tasfiye var mı? Var... Siyasette çatışma da, tasfiye’de dün, bugün, yarın hep oldu ve olacaktır. Ama hıyanet yok. Hepsi de bizim vatanımız ve insanımız için yaptıkları ile destanlara sığmayacak şahsiyetlerdir. Ama politika başka kurallar ile yaşıyor.

Cumhuriyet tarihi, Atatürk ve Nutuk eksenli yazılmasaydı, meselâ, Kâzım Karabekir’in İstiklâl Harbimiz kitabındaki savları eksenli yazılsaydı şimdiki haliyle mi olurdu?

Politik tercihlerin yarattığı tasfiye hareketleri doğaldır ve kaçınılmazdır. Öyleyse benim penceremden olayların gerçekleşme biçimi ile en yakınımızdaki kişilerin penceresindeki biçimleri farklı olabilir. Bunu da anlayışla karşılamak gerekir.”