Özellikle yerel tarihin yaşadığı değişimi ve anılarını sergileyen Karaman Kent Müzesi gün içerisinde 100’e yakın ziyaretçisini ağırlıyor.
Foto1
20. yüzyıl başlarında yapılan Karaman’ın ilk Belediye Binası olan taş bina, Karaman Belediyesi tarafından mimari özelliklerine göre yeniden ele alınarak yenileme çalışmalarını tamamlamasıyla birlikte kentin merkezinde önemli bir tarihi eser olarak nefes almaya başladı.
Taş binada açılan Kent Müzesi vatandaşların büyük ilgisini çekti.
Kent Müzesi Sorumlusu Şükriye Konurat, Kent Müzesi’nde kaybolmaya yüz tutmuş farklı meslek gruplarının 7’den 70’e herkesin büyük ilgisini çektiğini söyledi. Müzedeki pek çok tarihi eşyanın Karamanlılar tarafından bağışlandığını belirten Konurat “ Kent Müzesi 1947’lerin ayak izlerini taşıyan önemli bir kültür hazinesini Karamanlıların hizmetine sundu. Belediye Başkanımız Kamil Uğurlu Kent Müzesi’nin kuruluş aşamasından bu yana Kent Müzesi’ni çok önemsedi. Şimdi de 7’den 70’e tüm Karamanlıların önemsediğini görmek bizi çok mutlu ediyor.” Dedi.
Belli yaş grubunun Kent Müzesi’nde anılarını yad ettiğini söyleyen Konurat, gençlerin ve çocukların ise ilk kez nalbant, arzuhalci, semerci, demirci, köşger gibi meslek gruplarıyla tanıştığını ifade etti. Kent Müzesi milli bir hafıza olarak kentin merkezinde Karamanlıların ve şehre gelen yerli yabancı turistlerin ziyaretine güzel anılar eklerken, çocukların en çok ilgisini köstekli, guguklu ve cep saatleri çekiyor. Yaklaşık 3 aydır Karaman’ın kültür yaşamına hizmet eden Kent Müzesi’ni gün içerisinde yaklaşık 100 kişi ziyaret ediyor. Karaman’ın yeni gezi alternatiflerinden birisi olan Kent Müzesinde Karaman’a özgü tarihi eşyalar, fotoğraflar Şükriye Konurat’ın sunumlarıyla gelen ziyaretçilere anlatılıyor.
Karaman’ın kültür politikasında önemli bir kilometre taşı sayılan Kent Müzesi, kent beleğinin canlı kalması ve uzun yıllar yaşaması adına Karaman’a yapılan en önemli kültür hizmeti olarak yorumlandı. Kent Müzesi’nde unutulmaya yüz tutmuş meslekler anılarıyla birlikte sergilenirken, müzeyi gezen vatandaşlar anılara yolculuk ediyor. Terzi Nasuh Ustayı tanıyanlar da var, yeni tanışanlar da, geçmiş zaman olur ki berberlerinin aynı zamanda sünnetçi olduğunu, diş çektiğini, sıhhiyeci olduğunu bilenlerde gülümsüyor, ilk kez duyanlar da… Velhasılı kentin gürültüsü içinde bir tatlı tebessüm bırakan Kent Müzesi ziyaretiniz hem yorgunluğunuzu alıyor, hem de tatlı bir hatıra bırakıyor yüreğinizde…