Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Demirci beldesinin Öreyler mahallesindeki 905 yıllık çınar ağacı, heybetli görüntüsüyle görenleri hayrete düşürüyor.

Harman Yeri mevkiinde yol üzerindeki "Koca Reis" lakaplı ağaç, geçirdiği birçok doğal afete ve tabiatın ağır koşullarına rağmen tam 905 yıldır dimdik ayakta duruyor.

Demirci beldesinin CHP’li Belediye Başkanı Turan Sümer, heybetli görüntüsüyle görenleri hayrete düşüren 905 yaşındaki koca reisin 2009 yılında Kütahya Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından tescil edildiğini ve koruma altında bulundurulduğunu bildirdi.

Simav ve çevresinde eşi benzeri bulunmayan ve çınar ağaçlarının babası olarak kabul edilen Koca Reisin hayat hikayesini bugüne kadar kimsenin bilmediğini ifade eden Başkan Sümer, “Koca Çınarın sergilediği heybetli görüntüden yararlanmak istiyoruz. Bulunduğu alanı mesire alanına dönüştürmek için çalışma başlatacağız. Şimdilik sadece Simav halkının bildiği ve tanıdığı 905 yıllık Koca Çınarı yerli ve yabancı turistlerinde görmesini, tanımasını ve gölgesinde soluklanmalarını istiyoruz. Bunca yıldır nasıl dimdik ayakta kalmayı başarmış bunu bilen yok"dedi.

Koca Çınar’ın 40 metrelik boyu ve 7 metre genişliğinde çevresiyle çok uzaklardan bile görünebildiğini ifade eden Başkan Sümer, "Koca Çınar beldemizin bir sembolü. Üstelik doğa fotoğrafçılarının da ilgi odağı. Koca Çınarı görüntülemek maksadıyla her yıl çok sayıda doğa fotoğrafçısı beldemize gelir. Mayıs ayında canlanarak yapraklarıyla gölgesinde piknik yapmak isteyenlere adeta kucak açar. Sonbahar geldiğinde de yapraklarını dökerek kış uykusuna dalar. Her yıl onun tekrar dirilip dirilmeyeceğini merak ederiz. Ancak Koca Reis yıllara meydan okurcasına her sene yeşerir" dedi.

"NELER GÖRDÜ AMA YIKILMADI"

Köy halkından İsmail Güneri (68), “Heybetli görüntüsüyle yıllara meydan okuyan 905 yıllık Koca Çınarın çevresini 6-7 kişi kuşatamıyoruz. Ağacın bulunduğu alan dere yatağı. Bu nedenle çok sık sel, taşkın ve deprem gibi doğal afetlerle karşılaşmış olması gerekiyor. Oysa bölgede yeni dikilen ağaçlar en ufak bir sel de yıkılıyor. Ancak Koca Reis ne seller gördü, ne depremler geçirdi. Onun dimdik ayakta durması herkes gibi bizi de şaşırtıyor. Bunca yıldır her türlü afete rağmen 905 yıldır ayakta kalması İbret alınması gerekin bir şey. Daha çok kişinin gelip görmesi gerekiyor” dedi.

Köy halkından Mehmet Çelebi, “Ben boş vakit bulduğumda Koca Reisin yanına gelir ve onunla dertleşirim. Ey koca reis, ben yaşlandım, sen yaşlanmadın “ diyerek ikimiz dertleşiriz. Koca Reisin bir hayat hikayesi var mıdır, yok mudur yöremizde bilen yok. Yaşlılar da bilmiyor. 905 yıldır tarihimize tanıklık ettiği ortada” şeklinde konuştu.

Köy halkından Hasan Girgin (76), “Atalarımız bu koca reise gözünün içi gibi bakmış. Şimdi ona gözümüzün içi gibi bakmak sırası bizde. Biz de ona gözümüzün içi gibi bakıyoruz. Heybetli görüntüsüyle bunca yıl dimdik ayakta durması herkesi şaşırtıyor" diye konuştu. (MY-EFE)