Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici, Türkiye’de her yıl ortalama bin 500 civarında beyin ölümü gerçekleştiğini dile getirerek, organ bağışı konusunda halkın daha da bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Organ bağışı haftası sebebiyle bir mesaj yayınlayan Ekici, başta Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere tüm hastanelerde ’organ bağışı stantı’ oluşturduklarını bildirdi.

Nakledilen organlar sayesinde yüzlerce kişinin hayata yeniden tutunduğunu söyleyen Mithat Ekici, "Belki çoğumuzun haberi yoktur, organ nakli için sırada bekleyen binlerce insandan. Bilmiyoruz ki çok sayıda insan, organ nakli gerçekleşmediği için ölümle yüz yüze veya hayat şartları çok kötü durumda. İçinde bulunduğumuz ’organ bağış haftası’ farkındalığın, organ bağışı ve nakli konusunda bilincin artırılması için bir fırsattır. Ülkemizde ortalama her yıl bin 500 civarında beyin ölümü gerçekleşmekte. Fakat organ bağışına izin veren aile sayısı ise 350 civarında kalmakta.

Hastanelerimizde organ bağışını teşvik etmek, bağış sayısını artırmak amacıyla ’organ bağış stantları’ oluşturduk. DPÜ Evliya Çelebi Eğitim Araştırma Hastanesinde organ bağışı konusunda Doç. Dr. Erim Gülcan koordinatör olarak görev yapıyor. Özellik Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanemizdeki bu çalışmaları önemsiyoruz. Çünkü ’organ nakil merkezi’ olma konusunda çalışmalarımızda sona yaklaştık. Hekimlerimiz bu konuda gerekli eğitimlerini ve operasyon sayısını tamamladılar. Organ nakli konusunda aslolan, nakil yapılacak donör bulunması. Bunun için ise, vatandaşlarımızın konuya duyarlı yaklaşması ve organ nakli bekleyen kişilere umut ışığı, hayat kaynağı olması.Günümüzde karaciğer, kalp, böbrek, pankreas, kemik iliği, kornea en çok nakledilen organlar arasında yer almaktadır. Nakledilen organlar sayesinde, hastalarımız hayata bağlanmakta, yaşam kaliteleri artmaktadır. Böylelikle sürekli makinelere bağlı kalmaktan, ölüm korkusu ile yaşamaktan kurtulmaktadırlar. Organ nakli ile tedavi masrafları hastanelerin yoğunluğu azalmakta, toplumun sağlık seviyesi de yükselmektedir.Halkımızın organ bağışının caiz olup olmadığı konusunda tereddütleri olabiliyor. Organ bağışının ücretsiz olması, ailenin rızası olması, nakil için zaruret olması, nakil sonrası iyileşme ihtimalinin bulunması şartları ile caiz olduğu Din İşleri Yüksek Kurulu’nun kararı ile sabittir. Yine Diyanet İşleri Başkanımızın da ifade ettiği üzere organ bağışı; ’candan cana giden en büyük sadakadır.’ Sadece 60 bin hastanın diyaliz makinelerine bağlı yaşadığı ülkemizde, organ bağış seviyesi çok düşüktür. Organ bağışı ile böbrekten, karaciğere, korneadan, kalbe nakil bekleyen çok sayıda hastaya umut ışığı, hayata bağlanma vesilesi olabiliriz. Unutmayalım, belki biz, belki de bizim bir yakınımızın nakle ihtiyacı olabilir.Organ bağışı haftasını fırsat bilerek, herkesi hastanelerimizde organ bağışında bulunmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı. (EFE)