Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde, Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı.

Kutlamalar kapsamında saat 09.30’da Kaymakam Fethi Savran makamında tebrikleri kabul etti. Daha sonra Kaymakam ve protokol mensupları 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programına katılmak üzere Cumhuriyet Ortaokulu bahçesindeki tören alanına geldiler. Buradaki tören saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başladı. Daha sonra Kaymakam Fethi Savran, Garnizon Komutanı Oğuz Uçak ve Belediye Başkanı Fatih Çalışkan öğrencilerin ve halkın bayramını kutladılar.

Günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yapan Kaymakam Fethi Savran ,” Cumhuriyetimizin 91. yılını kutlamanın engin sevinci içinde hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum.“Milli Egemenlik esasına dayanan halk hükümeti Cumhuriyettir” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetimizin en güzel tarifini yapmıştır. Cumhuriyeti ayakta tutan yegâne kuvvet; milletin kendisidir. Türk milleti, ilanından itibaren karakterine en uygun yönetim şekli olan Cumhuriyeti benimsemiş ve bütün değerlerine sımsıkı sarılmıştır.”dedi.

Cumhuriyetin sadece bir yönetim biçimi olarak algılanmaması gerektiğine vurgu yapan Kaymakam Savran,” Cumhuriyet, çağdaş yaşamı, ilerici ve katılımcı bir ruhu, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, hukukun üstünlüğüne dayalı, demokratik bir sosyal hukuk devletini ifade eder. Cumhuriyet, bireyin haklarının korunduğu, bireyin yönetime katılma ve yöneticilerini seçme hakkının hukuki teminat altına alındığı, barışçıl ve insani değerleri en yüksek ideal kabul eden yönetim biçimidir. Unutulmamalıdır ki, vatandaşlarımız bugün kullandıkları demokratik haklarının kazanılmasını da cumhuriyete borçludurlar. Cumhuriyetimizin temel hedefi; görevlerini yerine getiren, haklarını kullanabilen, özgüveni gelişmiş, üretken bireyleri topluma kazandırmak olmuştur. Cumhuriyet insan onuruna ve Türk Milletinin karakterine en uygun idaredir. Bugün hepimize düşen görev daha çağdaş, daha müreffeh bir ülke için çalışmak ve daha fazla emek vermektir.

Değerli Hisarcık’lılar;

Ülkemiz, üzerinde bulunduğu coğrafya itibarı ile politik, stratejik ve ekonomik bir cazibeye sahiptir. Birçok kavmin gelip geçtiği, atalarımızın bizlere emaneti, yüzlerce yıldır vatan olarak benimsediğimiz bu topraklara sahip çıkmak, her geçen gün kalkınan, güçlenen ve dünyada söz sahibi saygın devletler arasında ön sıralara yerleşen Türkiye Cumhuriyeti’ni korumak ve yüceltmek, milletçe dünyadaki bilgi temelli yarışta hep var olmak ve çalışma azmimizi daima muhafaza etmek başlıca görevimizdir. Türkiye Cumhuriyeti, çağdaş dünya ile uyum içinde, şanlı tarihini, geleneklerini, kültürünü, inanç ve değerlerini muhafaza ederek sonsuza kadar yaşayacaktır. Bunun teminatı ise, vatanına, milletine bağlı, gerektiğine kutsal saydığı değerler uğruna canını seve seve feda etmekten çekinmeyen halkımızın birlik ve beraberliğidir. Çağdaş bilgilerle donatılmış, vicdanı hür, irfanı hür olarak yetişen Türk Gençliğidir.

Sevgili Gençler, Sevgili Öğrenciler;

Cumhuriyetimizin gururunu duyarak sonsuza dek yaşatmak için uyanık olunuz. Büyük Atatürk yaptığı bir konuşmada “ Ey Yükselen Yeni Nesil, İstikbal Sizindir. Cumhuriyeti Biz Kurduk, Onu Yüceltecek ve Yaşatacak Sizsiniz ” diyerek “ En Büyük Eserim ” dediği Cumhuriyeti Türk gençliğine emanet etmiştir. Taşıdığınız bu emanetin ağırlığı ve sorumluluğunun bilincinde olduğunuza inanıyor ve sizlere güveniyoruz. Sözlerime son verirken; Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve onunla beraber Cumhuriyetin kuruluşunda emeği geçen bütün ecdadımızı, fedakar anne ve babaları, vatan topraklarını bizlere emanet eden bütün şehit ve gazilerimizi saygıyla anıyorum.

Bayramınızı bu duygu ve düşüncelerle tebrik eder, dünya durdukça bu bayramların yepyeni meydanlarda, yepyeni ufuklarla ve yepyeni umutlarla sürüp gitmesini diler, sevgi ve saygılar sunarım.” diye konuştu.

Her okuldan bir öğrenci tarafından okunan “Cumhuriyet” konulu şiirlerin ardından Hisarcık Cumhuriyet Ortaokulu ekibi folklor gösterisi sundu. Daha sonra bisikleti yavaş sürme, yumurta taşıma ve kırkayak yarışmaları yapıldı. Hisarcık Cumhuriyet Ortaokulu Müzik Öğretmeni Oğuzhan Kavukcu ve öğrencilerin seslendiği Türk Halk Müziği eserleri ise büyük beğeni topladı.

Tören sonunda merkez ve köy okulları öğrencilerinin katılmış olduğu “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı “ konulu şiir, kompozisyon ve resim dalında dereceye giren öğrenciler ile sportif yarışmalarda dereceye giren öğrencilere madalya ve çeşitli hediyeler verildi. Tören, tüm okulların tören yürüyüşüyle sona erdi.(MA-EFE)