Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kütahya’da 2002 yılından bu yana 15 bin 687 defa deprem meydana geldiğini açıkladı.

Kurtulmuş, son 12 yılda en küçüğü 2, en büyüğü de 5,9 olan toplam 15 bin 687 sarsıntı ile Kütahya’nın, Türkiye’de en çok deprem olan ili olduğunu kaydetti.

Depremlerin yüzde 98’inin Simav ilçesinde meydana geldiğini dile getiren Kurtulmuş, il genelinde istatistiklere göre, Kütahya’da her gün ortalama 3’ün üzerinde ’hissedilir’ derecede deprem meydana geldiğini bildirdi.

Türkiye’de en çok depremin yaşandığı Kütahya’da, yetkililerin depreme karşı ne tür önlemler alındığı kamuoyunda bilinmiyor. Kayıtlarda, AFAD ve Sivil Savunma Müdürlüğü’nün her yıl okullar başta olmak üzere bazı kurumlarda küçük çaplı deprem tatbikatları yaptığı yer alıyor. Bu arada, Kütahya Belediyesi de kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında şehri 5 ayrı bölgeye ayırdı.Osmangazi Mahallesi’ndeki çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor.

HALİL TOKLU: KÜTAHYA’DAKİ BİNALARIN YÜZDE 60’I SAĞLIKSIZ

Öte yandan, inşaat mühendisi Halil Toklu, kentteki yapıların ortalama yüzde 60’ının sağlıksız olduğunu söyledi. Toklu, "Kütahya’daki binalar Çayca kumu ile yapıldı. Bunlara kum demek mümkün değil. Bu kum ocakları artık kalmadı. Ben bizzat gördüm. 1983’e kadar yapılan binalar adeta tabut gibi. Bu tabutlar ya bizim, yada çoğumuz hayatına mal olur olabilir. Bizim için en değerli varlıklar çocuklarımızdır. Eğer kendimizin ve çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda yaşamalarını istiyorsak mutlaka dönüşüm yapmak zorundayız" diye konuştu. (EFE)