Kütahya’da 2013 yılı işsizlik oranının yüzde 6 olduğu açıklandı.

Kütahya’da 2012 yılında 4,2 olan işsiz oranı, 2013 yılı şubat ayında yüzde 6 oranına yükselerek, Türkiye sıralamasında 9. sıraya ye aldı.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Vali Şerif Yılmaz başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Vali Şerif Yılmaz, "Bildiğiniz gibi Kütahya 2012 yılında yüzde 4,2 ile işsizlikle en az rakama sahip ildi. 2013 yılı sonu itibariyle işsizlik oranımız yüzde 6 ve en düşük işsiz iller sıralamasında 9. sırada olduk. 2014 yılı Ocak ve Eylül döneminde İŞ-KUR Müdürlüğümüze işverenlerden toplam 9 bin 872 açık iş gücü ihtiyacı bildirilmiş, bunun üçte biri oranı yani 3 bin 397’si işe yerleştirilmiştir.Bir kısım iş arayanlarımız, iş arama evresinde seçici davranarak veya mesleği yok yada nitelikleri karşılamıyor. Taleplerin büyük bir kısmı da kamuya hizmet veren taşeron firmaların tercih edilmesi nedeniyle olmuyor. Yada mesai ile ilgili vardiyalı sistemler çok fazla tercih edilmiyor. Ücret yetersizliği yada çalışma koşulları da tercih edilmeme sebebi olabilir.

Bunu niye söyledim, çünkü Gediz OSB toplantısına gittik. Orada bir kaç fabrika ziyareti oldu, zaman zaman iş adamlarımızında beyanatları oluyor bu konuda Kütahya’da işsizlik diye bir problem yok, Kütahya’da ben çalışacağım diyen herkese iş buluruz. Ama onun beğendiği değil kendi vasıflarına uygun iş isteyen kim varsa onun talebi karşılanır. İşsizlik zaman zaman gündeme getiriliyor. Bu polemik konusu da yapılıyor ama bugün ilimizde yatırım yapmak isteyen müteşebbislerimizin bir kısmı da ben burada yeterli işçi bulamıyorum diye yatırım yapmaktan imtina ediyor. Bu insanları ikna etmeye çalışıyoruz. Ama maalesef bizde herkes belli bir takım alanlara iş talebinde bulunuyor, onun dışındaki alanlarda çalışmak istemiyor. İşsizim deniliyor ama iş ortaya konulduğu zaman maalesef beğenmiyor. Bu dönem içerisinde tekrar kendi işini kurmak isteyen engellilerimize İşkur tarafından 36 bin TL’ye kadar hibe desteği verilecek, bunlarla ilgili projeler en son 28 Aralık 2014 tarihine kadar verilmesi ve bu tarihe kadar İşkur’a müracaat etmeleri gerekiyor. Daha öncede istifade eden arkadaşlarımız olmuştu, bu bir imkandır, bu imkanı bu vesileyle tekrar duyurmakta yarar var. Basınımız aracılığı ile de duyurmamız lazım hem derneklerimizde, temsilci arkadaşlarımızda burada, 36 bin TL az bir rakam değil, kendi işini kurmak isteyen bir engellimizin rahatlıkla kendi ölçeğinde yapabileceği bir işletme ile ilgili bir destektir ve bu destek hibedir" dedi.

Toplantıya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Vali Yardımcısı Sedat Oktar ve kurul üyeleri katıldı.(EFE)