Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün küçükbaş hayvanların sevk ve idaresine yönelik "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında, bu yıl 6 adet planladığı kursların son ayağı Aslanapa ve merkez ilçede başladı.

Koyun ırkları, barınaklar, bakım-besleme, hastalık ve zararlılar ve sürü yönetiminde temel ilkeler konularında teorik ve pratik bilgi veren Ziraat Mühendisi Zooteknist Alaiddin Aliosmanoğlu Tigem Tarım Merkezi’nin 218 bin dekar arazi üzerine kurulu olduğunu belirtildi.Tesiste bitkisel üretim faaliyeti olarak tohumluk buğday, hayvancılık faaliyetlerinde ise 12 bin küçükbaş ve 1300 büyükbaş hayvanın yetiştirildiğini ifade ederek, İşletmede Anadolu Merinos koyunu ve Polatlı koyunu yetiştiriciliği yapıldığımı ifade edildi.

Eski ve yeni yapılan küçükbaş hayvan ağılları gezilerek, banyoluk ve süt sağım ünite tesisleri gezilmiş karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulduğu kaydedildi.

Projenin genel amacının, sürü yönetimi elemanı olmaya aday kişilere koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanları besleme, bakımını yapabilme, çoğaltabilme, biyogüvenlik uygulamalarına hakim olma, sağım yapabilme yeteneği kazandırmak olduğu belirtildi.

Eğitimlere katılarak sertifika almaya hak kazanacak olan kursiyerlerin, Avrupa Birliği kaynaklı hibe destekli projelerden yararlanma imkanı bulabileceği dile getirilrdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen hayvancılık desteklemelerinde, sertifikalı sürü yönetim elemanlarını en az 5 ay süre ile kesintisiz SGK primlerinin yatırıldığını belgeleyen 500 baş üzeri işletmelere sürü yöneticisi desteği olarak 5 bin TL yıllık destekleme yapılacağı ifade edildi.

Kursların bu yılki ayağı Tavşanlı ve Simav ilçelerinde açılacak kurslarla son bulacak.(EFE)