Dumlupınar üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ek Hizmet Binası’nda Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Erim Gülcan Organ Nakil ve Periton Diyalizi hastalarına hizmet vereceği bildirildi.

Dr. Gülcan, “Türkiye’de ciddi düzeyde böbrek yetmezliği olanların oranı Türk Nefroloji Derneği’nin verilerine göre nüfusun 20’de biridir. Ülkemizde böbrek hastası sayısı giderek artmakta olup, diyaliz ihyacı olan böbrek hastası sayısı son verilere göre (2013 yıl sonu itibarı ile) 60.000’e yakındır. Son evre böbrek yetmezliğinde temelde 3 tedavi yöntemi söz konusudur. Bunlar, böbrek nakli, periton diyalizi ve hemodiyalizdir. İlimizde son bir yıldır başlattığımız ve halen devam ettirdiğimiz periton diyalizi tedavisinde hasta sayımız başlangıca göre önemli artış göstermiştir. Ayrıca, son zamanlarda hastalarımızdan böbrek nakli olanların sayısında gözle görülür artış olmuştur. Bu durum, bizi hastalarımızdan gelen talepler doğrultusunda ilave poliklinik açmaya teşvik etmiştir. Bu nedenle, organ nakli ve periton diyalizi polikliniklerini açmış bulunmaktayız. Bundan sonra hastanemizde böbrek nakli hastalarımızın talebi doğrultusunda ilaç düzeyleri de bakılacak olup, hastalarımız uzak merkezlere gitmeden kendi illerinde takip olabilme olanağına kavuşacaktır”dedi.

Olumlu gelişmelerin her geçen gün arttığını belirten Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mithat Ekici ise, “Bir Üniversite Hastanesi olan Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde özellikli poliklinikler sırayla halkımızın hizmetine başlamaktadır. Geçtiğimiz Ramazan Ayında Kütahya Böbrek Hastaları Derneği Başkanı Kadir Korkut; Diyaliz ve organ nakil hastalarının tetkik ve tahlilleri için bile uzak merkezlere gidip geldiklerini ve yaşadıkları sıkıntıları dile getirmişti. Bizde hemen akabinde Hastane Yöneticilerimiz ve Doktor Arkadaşlarımızla hastanemizde bu konulara yönelik çalışmalar başlattık. Bu çalışmalar artık meyvelerini vermeye başladı. Nakil olmuş ve nakil bekleyen hastalarımızın tetkik ve tahlilleri hastanemizde yapılmaya başlandı. Yeni açılan Poliklinik sayesinde de işlemleri çok daha kolaylaşıp, her bir hastanın ayrı ayrı dosya kayıtları tutularak, takipleri yapılacaktır. Bununla birlikte açılmış ve açılacak olan yeni Poliklinik ve birimler sayesinde hastalarımız başka merkezlere de gitmek zorunda kalmayacaklardır. Ayrıca hastanemizde görevli Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Şahin Kabay Böbrek Nakli için gittiği eğitimi tamamladı. Bir hocamızda karaciğer nakli için gittiği eğitimi tamamlamak üzere. Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanemizde Organ Nakil Ameliyathanesi ve Organ Nakil Yoğun Bakımı açılması için hazırlıkları bitmek üzere. İnşallah en kısa zamanda Kütahya’mızda nakil yapabileceğiz. Hastanemiz gerek ekip, gerek alt yapı yönüyle organ naklini gerçekleştirebilecek düzeyde bir hastane durumuna gelmiştir. D.P.Ü. Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ileride büyük bir Organ Nakil Merkezi olacaktır.Öncelikle Hastane Yöneticimiz Uz. Dr. Ahmet Büber’e, Doç Dr. Erim Gülcan’a, Doç Dr. Şahin Kabay’a çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. (EFE)