Kütahya’nın Hisarcık ilçesindeki mezarlıkta bulunan Osmanlı Türkçesi’yle yazılmış mezar taşları ilgi çekiyor.

İlçe mezarlığında bulunan ve Bursa’da yapılıp getirildiği bilinen ahi külahlı mezar taşlarının en eskisinin 1167 tarihli olduğu, bunun Osmanlıların son dönemine kadar Hisarcık’ta ahiligin çok canlı olarak yaşandığının bir göstergesi olduğu rivayet ediliyor.

Hisarcık eski Belediye Başkanı ve şimdiki Kütahya İtfaiye Müdürü Nihat Helvacı, 2006 yılında ilçe mezarlığında bulunan yıkık ve bakımsız vaziyetteki ahi külahlı eski mezar taşlarının çalınmasını önlemek ve tarihimize sahip çıkmak adına 11 taşını mezarların başlarına sabitlediklerini söyledi.

Helvacı,” Şu anda olduğu gibi 2006 yılında da ilçemizde Osmanlı Türkçesi bilen olmadığı için Emet ilçesinde Osmanlıca Türkçesi bilen tek kişiyi getirterek bazı mezar taşlarındaki yazıları çözdürmüştük. Ancak şimdi o kişinin de öldüğünü öğrendik. Şu an Emet ve Hisarcık’ta Osmanlı Türkçesi’yle yazılmış mezar taşlarını Türkçe’ye çevirecek kimse olmaması çok acı. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığının, Osmanlı Türkçesi derslerinin okullarda okutulması için çalışma başlatmasını önemsiyorum.” diye konuştu.(MA-EFE)