Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) "Kale-Çarşı-Mahalle Bütününde Ekolojik Yaklaşımlar" konulu toplantısı Kütahya’da gerçekleştirildi.

TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay’ın da katıldığı toplantıda konuşan Birlik Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Birliğimiz yılda 6 toplantı yapıyor.Toplantı sayısını daha artırmalıyız.Ülkemizin değişik bölgelerinde daha fazla toplantılar yapmalıyız. Aylık olarak yaptığımız encümen toplantılarını artık illerimizde yapacağız. Büyük toplantımızın birisini de Kütahya’da yapma imkanımız oldu. Bu toplantıların 4’ü seminer 2’si buluşmadır. Kadim şehir Kütahya’da olmaktan dolayı mutluyum" dedi.

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de, TKB’nin gelecek yıl 15’inci yıldönümünü kutlayacağını hatırlatarak, "Dünyanın en önemli düşünürlerini yetiştiren bu coğrafyanın çocuklarının dünyada yeni kavramlar geliştirmesi ve bulunduğu yerin kimliğini kendisine yakışır biçimde gelecek nesillere aktarması gerekir. Toplum kendi değerlerini geleceğe aktaramıyorsa nefes darlığı sıkıntısı vardır. O toplumun medeniyeti bir gün kesintiye uğrar. Bu toplantılarda birbirimizi öğrenerek, birbirimizin önünü açarak yarınları kurmak istiyoruz" diye konuştu.

Kütahya Valisi Şerif Yılmaz da, "Bu tarihi kültürel varlıklarıyla ilgili özellikle zaman zaman belki de en büyük endişelerimizden bir tanesi gençlerimizle ilgili, geleceğimizle ilgili bir takım sıkıntılarımızı ifade ediyoruz. Ama hiç kimse gençlerimizin bu tarihi ve kültürel dokuyu bilmesi içinde yapılması gereken çalışmaları ihmal ediyoruz.Bizler sadece fiziki mekanları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz ama buna ruh veren insan yapısıyla da ilgilenmemiz gerekiyor, bunu yaşatmamız gerekiyor. İşte bu kültürü yaşatacak olan az önce hocamız ifade ettiler ben de belirteyim: çıkmaz sokakları Belediyemiz kaldırıyor. Çıkmaz sokağımız kalmadı. Çıkmaz sokaklarımızın en büyük özelliklerinden bir tanesi o sokakta yaşayan insanların hangi ihtiyaçları varsa, elinde ekmeğimi var, suyu mu var, filesinde neyi varsa bunu bilebiliyorduk. Ama bugün aynı apartman içerisinde komşumuzun aç mı tok mu yattığından haberimiz yok. Bu doku geleneksel, dar sokaklar içerisinde o ruhu maalesef biz kaybediyoruz. Bugün çektiğimiz sıkıntıların maalesef büyük kısmı buradan geliyor.Eskiden sokağımızda mahalleli çocuğa terbiye verirken şimdi kendi çocuğumuza söz söylemez hale geldik. Ona verilecek olan terbiyeyle ilgili eksikliklerimizi bugün sokaktaki arabayı kundaklayan, protestoyu bahane ederek bütün kamu, özel hiç fark etmiyor her şeyi yağmalayan bir ruh haline geldik. Maalesef bu bizim kendi medeniyetimizden kendi kültürümüzden işte o doğal ortamımızdan alıp başka bir ortamda, başka bir ruhla yetiştirdiğimiz insanlar bugün devletine karşı, milletine karşı, büyüğüne karşı, küçüğüne karşı gelen bu hareketleri de sanki görevmiş gibi yapan insanlar haline geldik. Bunların düzeltilmesi gerekiyor, inşallah bunu bu tarihi dokuyla, bu çalışmalarla beraber o ruhu beraber verdiğimiz sürece Türkiye Cumhuriyetinin geleceğinden de hiçbir kimsenin endişesi olmaz. Geleceğimizin daha da emin ellerde gençlerimizle beraber daha ileri seviyede yetişeceğine yürekten inanıyorum. Çünkü bugün yetişen nesil bilim manasında devletin ve ailenin imkanlara baktığımızda bugünkü imkanlar çok daha fazla. Ama eksiğimiz o dediğim manevi ruh, kültürel ruhu inşallah sağlar, bundan sonra da devam ederiz" şeklinde konuştu.

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da, bazı çevrelerin Kütahya’nın 3 bin yıllık bir şehir olduğunu ileri sürdüğünü ancak bunun doğru olmadığını, Kütahya’nın 7 bin yıllık geçmişi olan bir şehir olduğunu dile getirdi.

Katılımcılara Kütahya’nın tarihi mekanlarının havadan çekilmiş görüntüleri izlettirildi. (EFE)